Subota, 22. Januara 2022.
Tuzlanski.ba logo

Predsjednik Nigerije se oglasio o navodima da je umro i zamijenjen dvojnikom

Preuzmite sliku

Predsjednik Nigerije Muhammadu Buhari jučer je odbacio tvrdnje da je umro i da je nakon toga zamijenjen sudanskim prevarantom, prekinuvši tako šutnju na glasinu koja je mjesecima kružila društvenim mrežama. 

Buhari, koji se kandidovao za nove izbore u februaru, proveo je pet mjeseci u Velikoj Britaniji zbog liječenja otkrivene bolesti.

Jedna teorija široko rasprostranjena na društvenim mrežama i među političkim protivnicima, zasnovana je na tezi da ga je zamjenio Sudenac koji liči na njega, a zove se Jubril.

Nijedan dokaz nije ponuđen da potkrijepi ovu teoriju, ali video zapisi u kojima se navode ove tvrdnje pregledani su hiljadama puta na YouTubeu i Facebooku, prenosi Oslobođenje.

– To sam stvarni ja, uvjeravam vas. Uskoro ću proslaviti 76. rođendan, a i dalje ću biti jak – rekao je on Nigerijcima u gradskoj vijećnici u Poljskoj gdje je boravio na konferenciji.

– Mnogo ljudi se nadalao da sam umro zbog mog lošeg zdravlja – kazao je on, dodavši da su oni koji su proširili ove glasine “neznalice i nevjernici”.

Iz njegovoj kabineta je odaslan email sa saopštenjem naslovljenim “To sam stvarni ja, predsjednik Buhari odgovara navodima o kloniranju”. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,