Utorak, 17. Maja 2022.
Tuzlanski.ba logo

Predsjednik Libana: Postoji mogućnost vanjskog uticaja koji je doveo do eksplozije

Preuzmite sliku

Predsjednik Libana Michel Aoun kazao je kako još uvijek nisu razjašnjeni uzroci koji su doveli do eksplozije u luci Bejrut te da postoji i mogućnost vanjskog uticaja koji je doveo do eksplozije, javlja Anadolu Agency (AA).

”Još uvijek nisu razjašnjeni uzroci eksplozije u luci Bejrut. Moguće je da je do toga doveo i vanjski faktor poput projektila, bombe ili tome slično”, rekao je Aoun na press konferenciji u Predsjedničkoj palati u Bejrutu.

Aoun je rekao kako je od predsjednika Francuske Emmanuela Macrona, koji je boravio u posjeti Bejrutu, tražio satelitske snimke eksplozije u luci Bejrut te ukoliko ne bude snimaka u Francuskoj, da bi ih mogli tražiti od drugih zemalja.

Aoun je poručio kako će istraga obuhvatati sve odgovorne osobe i kako se sudski postupak treba brzo odvijati te da zakašnjela pravda nije pravda.

Dodao je i kako su ga kontaktirali mnogi svjetski lideri, a mnoge zemlje su već počele slati humanitarnu pomoć,

Prema njegovim riječima, u narednim danima bi trebale stići značajne količine pomoći.

”Bejrut će biti bolji nego prije eksplozije”, rekao je Aoun.

Snažna eksplozija je 4. augusta odjeknula u luci Bejrut. Ranije je ministar zdravstva Hamad Hassan saopćio kako su u eksploziji poginule 154 osobe, a povrijeđeno ih je oko 5.000.

Nastala šteta mogla bi iznositi između 10 i 15 milijardi dolara.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje