Ponedjeljak, 26. Oktobra 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Predsjednički izbori u SAD-u: Zatvorena prva birališta, većina birača odlučila za koga će glasati još u septembru

U SAD-u su danas održani predsjednički izbori na kojima se glavna borba vodila između demokratske kandidatkinje Hillary Clinton i republikanskog kandidata Donalda Trumpa, a već su zatvorena i prva birališta, javlja Anadolu Agency (AA).

Kako je javio dopisnik AA, zatvorena su birališta u saveznim državama Indiana i Kentucky, a očekuju se i prvi rezultati izbora.

CNN je počeo objavljivati rezultate izlaznih anketa, koje govore da je većina birača se još u septembru odlučila za koga će glasati.

Prema izlaznim anketama, samo 5 posto ih je odluku donijelo u zadnjih sedam dana, dok je 83 posto birača odlučilo za koga će glasati prije početka oktobra.

U Sjedinjenim Američkim Državama danas su održani predsjednički izbori na kojima 230 miliona registrovanih birača odlučivalo o novom predsjedniku, nasljedniku Baracka Obame, nakon duge predsjedničke kampanje koja je počela prije više od godinu dana.

Amerikanci su birali 45. predsjednika i 48. potpredsjednika. Jedan od četiri kandidata preselit će se u Bijelu kuću. Demokrate predstavlja bivša ministrica vanjskih poslova Hillary Clinton, republikance biznismen Donald Trump, liberale Gary Johnson, a zelene Jill Stein.

Pobjeda u pojedinoj državi određuje kako će glasati članovi izbornog kolegija, tijela koje zapravo bira predsjednika SAD-a, a koje se sastoji od 538 članova. Da bi kandidat ili kandidatkinja postali predsjednik SAD-a moraju imati većinu, odnosno podršku najmanje 270 elektora.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje