Nedjelja, 13. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Pred kraj mandata Trump ide u Texas pregledati zid na granici

Preuzmite sliku

Američki predsjednik Donald Trump u utorak će se prvi puta pojaviti u javnosti nakon što su njegovi pristaše upali na Capitol i u Alamu u Texasu pregledati zaštitni znak svoga mandata, zid na granici s Meksikom.

Trumpa su na taj put potaknuli saradnici smatrajući da bi trebao učestvovati samo na događajima koji podsjećaju na ostavštinu njegova mandata.

Posljednja dva mjeseca potrošio je na neuspješne pokušaje obaranja rezultata predsjedničkih izbora 3. novembra na kojima je pobijedio Joe Biden.

Ogorčen i nervozan manje od sedmicu dana prije nego što preda vlast Bidenu, Trump je u Bijeloj kući sa šačicom bliskih saradnika izolovan od srijede kada su njegovi sljedbenici nasilno upali u zgradu parlamenta. U nemirima je život izgubilo šestero ljudi.

Bijela kuća je priopćila da u posjetu Alamu nema nikakve simbolike. Misija Alamo u San Antoniju bila je poprište slavne bitke iz 1836. kada su Teksašane porazile meksičke snage.

Trump je obećao da će na svoj način zaustaviti ilegalne prelaske granice najavivši još 2016. da će to učiniti podizanjem zida na granici.

Glasnogovornik Bijele kuće je rekao da je cilj posjeta obilježiti “završetak gradnje 644 kilometara zida i napore njegove administracije da se reformira propali imigracijski suistem”.

Na puno mjesta duž tih 644 kilometra još traje gradnja, i to na mjestima na kojima su dijelove strukture podigle bivše administracije.

Očekuje se da će Trump ondje dati izjavu o tome što je sve učinio u vezi s ilegalnom imigracijom.

Predsjednik na odlasku suočen je sa zahtjevima demokrata i dijela republikanaca u Kongresu da odstupi s dužnosti.

Predsjednica Kongresa Nancy Pelosi ga želi opozvati, a neki zastupnici traže od potpredsjednika Mikea Pencea da za smjenu Trumpa iskoristi 25. amandman američkog ustava. (Hina)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , , ,