Petak, 22. Januara 2021.
Tuzlanski.ba logo

Praznici u New Yorku u sjeni pandemije

Preuzmite sliku

Raznobojna svjetla i ukrasi širom New Yorka nagovještavaju božićne i novogodišnje praznike, javlja Anadolu Agency (AA).

Svake godine New York privuče veliki broj ljudi koji žele upravo tu dočekati praznike i ući u Novu godinu. Ipak, ove godine je situacija značajno drugačija zbog pandemije koronavirusa.

Na klizalištu Wollman u Central Parku moguće je vidjeti mnogo manje posjetilaca nego inače.

Niz je mjera u cilju sprečavanja širenja koronavirusa, a među njima su i nošenje maski i provjera temperature tijela prilikom ulaska na klizalište.

Klizalište je otvoreno 1949. godine i jedno je od najpopularnijih atrakcija u Central Parku. Tokom jeseni i zime, klizalište je jedno od najpopularnijih mjesta koje posjećuju brojni stanovnici i turisti.

Ipak, ove godine mnoge stvari su drugačije s obzirom na to da je SAD zemlja s najviše zaraženih (više od 13 miliona) i umrlih od COVID-19 (oko 270.000).

U New Yorku je do sad potvrđeno više od 312.000 slučajeva zaraze i 24.260 smrtna slučaja, pokazuju podaci Univerziteta “Johns Hopkins”.

Ranije su gradske vlasti najavile kako će doček Nove godine, koji inače bude obilježen spektakularnim vatrometom pred hiljadama slavljenika na Times Sqareu, ovaj put zbog pandemije biti značajno drugačiji. Objavili su kako će proslava ove godine biti fokusirana na vijesti, ljude i pop kulturu 2020., uključujući i radnike u zdravstvenom sistemu.

Zbog pandemije je otkazana i parada povodom Dana zahvalnosti, ali i brojni događaji koji su inače bili organizirani povodom Božića.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,