Subota, 22. Februara 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Požari u prašumi Amazona pretvorili dan u noć u Sao Paolu

Broj šumskih požara u Brazilu je od početka godine porastao za 83 posto u odnosu na čitavu 2018.

Na društvenim mrežama pojavio je se zastrašujući snimak koji prikazuje kako izgleda najveći grad u Brazilu, Sao Paulo. Naime snimak je napravljen u 14 sati, a sve izgleda kao da je duboka noć. Debeli crni dim u potpunosti je prekrio nebo i blokirao sunčeve zrake.

Podsjećamo, najveća prašuma na svijetu, koju popularno nazivaju „plućima planete“ gori već tri sedmice.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by RT (@rt) on

Rast broja požara posebno je alarmantan u saveznim državama koje su potpuno ili djelimično u amazonskoj prašumi, kao što je na primjer država Mato Groso, sa 13.682 požara. To je porast od 87 posto u odnosu na cijelu prošlu godinu.

VEZANO | Gori Amazonska prašuma: Aktivisti optužuju predsjednika Brazila 

Nije moguće procijeniti ukupnu veličinu prostranstva zahvaćenog šumskim požarima u Amazonu, ali snimku koji se širi društvenim mrežama pokazuju čitava područja prašume prekrivena dimom i vatrom.

Predsjednik Brazila Jair Bolsonaro nagovijestio je da su nevladine organizacije možda izazvale požare koji trenutno bjesne Amazonom, a sve kako bi “skrenule pažnju” na ukidanje subvencija za očuvanje “pluća planete”.

“To mogu biti, da, može biti, iako to ne tvrdim, kriminalne akcije tih ‘NVO-ovaca’ da bi okrenuli pažnju protiv mene, protiv brazilske vlade. To sa čime smo mi suočeni je rat”, rekao je Bolsonaro novinarima, prenosi Beta. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,