Srijeda, 28. Septembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Potres u Papui Novoj Gvineji: Najmanje petero mrtvih, rudari živi zakopani

Preuzmite sliku

Potres magnitude 7.6 danas je pogodio Papuu Novu Gvineju i odnio najmanje pet života. Stanovnici sjevernih gradova smještenih blizu epicentra saopštili su o snažnom potresu koji je oštetio zgrade i ceste te pokrenuo klizišta.

Lokalna parlamentarka Kessy Sawang objavila je da je u udaljenim selima u planinama poginulo najmanje dvoje ljudi, a još četvero je u kritičnom stanju te su helikopterima odvedeni u bolnicu.

Sawang je agenciji France Presse rekla da su klizišta prekrila domove i “presjekla” jedno selo. U obližnjem gradu Wau lokalna firma je objavila da su trojica njenih rudara živi zakopani.

“Vatreni prsten”

Na tom području komunikacija je ograničena te su ceste u lošem stanju, stoga su procjena posljedica potresa i operacije spašavanja otežani.

U spašavanju sudjeluju male aviokompanije i skupine misionara.

Potres se osjetio i u prijestolnici Port Moresbyju, udaljenoj oko 480 kilometara. Američka geološka agencija ranije je objavila upozorenje zbog mogućnosti tsunamija, no kasnije je priopćila da je opasnost prošla.

Čelnik Papue James Marape rekao je da je potres bio snažan i savjetovao na oprez, no dodao je da očekuje da će šteta biti manja nego 2018., kad su potresi odnijeli više od 150 života.

Ipak, ukupne posljedice današnjeg potresa još nisu poznate. Potres je bio na dubini od 61 kilometra. Papua Nova Gvineja nalazi se na pacifičkom “vatrenom prstenu” te su potresi ondje vrlo česti.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: ,