Subota, 24. Oktobra 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Potpredsjednica Irana Masoumeh Ebtekar zaražena korona virusom

Vlasti Irana danas su saopćile da je potpredsjednica te zemlje Masoumeh Ebtekar zaražena korona virusom.

Podsjetimo, predsjednik Irana Hassan Rouhani izjavio je da vlasti te zemlje neće karantinom zatvarati niti jedan grad ili regiju koji su pogođeni opasnim korona virusom.

U Iranu je korona virusom zaraženo najmanje 139 osoba, a od posljedica zaraze preminulo je najmanje 19 osoba.

Rouhani je pozvao građane da uvažavaju isključivo upute i savjete koje im daju zvanične institucije Irana, a da se ne osvrću na spekulacije koje izazivaju paniku i strah.

“Nema govora o proglašavanju karantina za bilo koji grad ili regiju. Zatvaranje bilo kojeg mjesta u ovom slučaju nije u nadležnosti guvernera, niti ministara, već Centra za borbu protiv korona virusa“, poručio je Rouhani.

Ističući da su vlasti poduzele sve neophodne mjere u Iranu, Rouhani je kazao da se ne smije dozvoliti da korona virus postane oružje u rukama neprijatelja koji žele zaustaviti proizvodnju i poslove u Iranu.

Rouhani je dalje kazao da su izvještaji Ministarstva zdravstva optimistični i da će korona virus biti pobijeđen u narednih nekoliko sedmica.

“Svjetska zdravstvena organizacija je dostavila Iranu sredstva za testiranje na korona virus, a počela je i proizvodnja te opreme i sredstava u Iranu. Građane pozivamo da neko vrijeme ne učestvuju na masovnim skupovima i da po mogućnosti izbjegavaju gužve“, kazao je Rouhani.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,