Utorak, 27. Septembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Potez Erdogana s čelnicima EU ponovo izazvao buru

Preuzmite sliku

Tri predsjednika, dva muškarca i jedna žena, turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan, predsjednik Evropskog vijeća Charles Michel i predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen, ulaze zajedno u prostorije predsjedničke palače u Ankari.

Ali samo su dvije stolice pripremljene. Na njih sjednu dvojica muških predsjednika, a Ursula von der Leyen ostaje zbunjena, promumlja nešto, gleda gdje bi sjela pa sjedne postrani, na kauč. Nasuprot joj je turski ministar vanjskih poslova. Svakako neugodna situacija, koja je postala glavna tema u Bruxellesu tokom cijelog današnjeg dana, znatno više od problema s vakcinama, prenosi Jutarnji.

Mnogi su postavljali pitanja je li to Erdogan namjerno “ponizio” predsjednicu Evropske komisije ili je to samo mali “protokolarni gaf”, a u što rijetko ko ko poznaje tursku opsjednutost detaljima u protokolu vjeruje. Ili je jednostavno problem u odnosima između Evropske komisije i Evropskog vijeća. Nije problem samo u tome što turski domaćini nisu osigurali ravnopravni tretman i za predsjednicu Evropske komisije, već i u tome što je predsjednik Evropskog vijeća Charles Michel na to pristao, sjeo i ostavio Von der Leyen da se smjesti postrani.

U sjedištu Evropske komisije, gdje su na presici novinari gotovo sat vremena postavljali pitanja o tom događaju, pokušali su ostaviti dojam da “ne rade nikakvu priču od svega toga”. Ali bilo je očito da su uvrijeđeni i da takvo ponašanje smatraju nedopustivim. Glasnogovornik Evropske komisije Eric Mamer rekao je da je prema protokolu predsjednica Evropske komisije i članica Evropskog vijeća te da uživa isti rang.

Ali je li ona kao “članica” Evropskog vijeća u istom rangu s predsjednikom Vijeća, o tome nije bilo pojašnjenja. Svakako je dosad bila praksa da su predsjednici Evropskog vijeća i Evropske komisije nastupali zajedno, imali isti tretman kada su zajedno išli nekome u posjet.

Neugodni prizor s ovim “gafom” ostavio je u drugom planu sadržaj razgovora u Ankari koji je trebao biti znatno važniji, od problema s ilegalnom migracijom, preko napetosti između Turske i Cipra te Turske i Grčke, do nedavne turske odluke o napuštanju Istanbulske konvencije. Upravo je Von der Leyen oštro kritizirala takvu odluku Turske i pozvala na poštivanje te konvencije koja štiti prava žena. Je li to možda razlog takvog tretmana Von der Leyen tokom posjeta Turske ili nije, također je stvar nagađanja.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , , ,