Nedjelja, 4. Decembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Postoje indicije da su djeca s koronavirusom manje zarazna od odraslih

Preuzmite sliku

Priznati stručnjaci, savjetnici britanske vlade rekli su u utorak da postoje indicije da djeca ne prenose koronavirus u mjeri u kojoj to prenose odrasli, ali i upozorili da ljudski imunitet na tu novu bolest možda neće trajati dugo.

Rosalind Eggo iz Londonske škole higijene i tropske medicine rekla je u utorak pred naučnim odborom Doma lordova da postoje indicije da djeca ne prenose novi koronavirus u mjeri u kojoj ga prenose odrasli.

“Postoje naznake da su djeca manje zarazna od odraslih, ali to nije sigurno”, rekla je Eggo koja sjedi u odboru koji savjetuje britansku vladu o prijenosu COVID-a 19 među djecom i unutar škola.

Eggo je rekla da je za djecu koja ne pokazuju znakove zaraze vrlo teško reći koliko su zarazna, ali da su se počeli pojavljivati dokazi da postoji manja mogućnost zaraze od njih.

“Potrebno nam je više istraživanja da bismo to stvarno zaključili”, istaknula je.

Eggo je rekla da je njezino istraživanje pokazalo da postoji mnogo niža razina simptomatske infekcije kod osoba mlađih od 20 godina – oko 20 posto od infekcija koje pokazuju kliničke simptome.

“Mislimo da djeca imaju manje izgleda da obole, ali to nije sigurno. Međutim, veoma smo sigurni da djeca najvjerojatnije neće imati teške posljedice”, rekla je.

John Edmunds, član Znanstveno-savjetodavne skupine za hitne slučajeve (SAGE) rekao je znanstvenom odboru Doma lordova da se čini kako djeca ne igraju veliku ulogu u širenju koronavirusa dok za većinu respiratornih virusa i bakterija igraju središnju ulogu.

Kazao je i da nisu jasni dokazi prenošenja virusa od strane asimptomatskih osoba – kojih može biti oko 30 ili 40 posto odraslih.

Edmunds je upozorio i na potencijalno loše vijesti da ljudski imunitet na novi koronavirus neće dugo trajati.

“Odgovori antitijela s vremenom opadaju kod preživjelih od SARS-a, tako da su se nakon nekoliko godina njihova antitijela znatno smanjila”, rekao je Edmunds, referirajući se na teški akutni respiratorni sindrom, koji je također uzrokovan vrstom koronavirusa, prenosi Hina.

“Također možemo vidjeti i iz drugih vrsta koronavirusa – onih koji izazivaju kašalj i prehladu – kako pojedinci nemaju osobito dugoročan imunitet na mnoge od tih virusa, stoga se i kasnije ponovno zaraze”, kazao je Edmunds.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , ,