Utorak, 28. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Posljednji dan dogovorenog primirja: Hamas i Izrael voljni da se produži prekid vatre

Preuzmite sliku

Četvrti je dan primirja Izrelske vojske i Hamasa.

Razmijenjeno još 17 izraelskih talaca i stranih državljana za 39 palestinskih zatvorenika. Hamas je voljan da oslobodi još talaca, ali traži puštanje više palestinskih zatvorenika iz izraelskih zatvora. Benjamin Netanyahu kaže da je otvoren za produžetak prekida vatre. Sa druge strane, naglašava da će se, po okončanju primirja, kopnena operacija nastaviti “u punoj snazi”.

Četvrtog, posljednjeg dana dogovorenog primirja Izrael je dobio listu posljednjih 11 talaca koji bi danas trebalo da budu oslobođeni, nakon 52 dana provedena u zatočeništvu Hamasa.

Palestinska militantna organizacija obavezala se u okviru dogovora o prekidu vatre da oslobodi ukupno 50 žena i djece koji su kidnapovani u Gazi, u zamjenu za oslobađanje 150 Palestinaca iz izraelskih zatvora, osim u slučaju da dogovor bude produžen pod novim uslovima.

Hamas je saopštio u nedjelju da je trećeg dana prekida sukoba s izraelskom vojskom, oslobodio 13 izraelskih talaca, kao i četvoro stranaca – troje tajlandskih i jednog ruskog državljanina.

Izraelska vojska saopštila je, međutim, da je oslobođeno 14 Izraelaca i troje stranaca i da su predati Međunarodnom komitetu Crvenog krsta.

U saopštenju objavljenom u nedjelju uveče, Hamas je rekao da želi da produži primirje i nakon isteka četvorodnevnog primirja, u nastojanju da se iz izraelskih zatvora oslobodi veci broj Palestinaca.

Dogovoreno primirje već uključuje odredbu o produženju za jedan dodatni dan za svakih deset talaca koje Hamas pristane da oslobodi. (Cdm.me)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,