Srijeda, 23. Septembra 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Posljednje riječi osuđenika na smrt: Mogao se izviniti ali je odlučio biti zao

Ubica osuđen na smrt našalio se samo trenutak prije svog vlastitog pogubljenja. Rodney Berget (56) osuđen je na smrt radi ubistva policajca, a njegova je egzekucija odgođena na šest sati dok je američki Vrhovni sud razmatrao njegovu žalbu. No kad je žalba odbačena, Berget je doveden u sobu gdje će ga ubiti smrtonosnom injekcijom.

Upitan ima li nešto reći za kraj, Berget je rekao: ‘Oprostite zbog odgode, zadržao sam se u saobraćaju.’

Berget je osuđen radi ubistva zatvorskog čuvara Rona ‘RJ’ Johnsona prilikom pokušaja bijega iz kaznionice u Južnoj Dakoti 2011.

U vrijeme ubistva, služio je doživotnu zatvorsku kaznu zbog pokušaja ubistva i otmice.

I njegov brat Roger (39) pogubljen je smrtonosnom injekcijom u Oklahomi 2000. radi ubistva svoje bivše učiteljice matematike 1985.

Novinari koji su prisustvovali Bergetovom pogubljenju kasnije su ispričali da je nakon što se našalio, nekolicini svojih bližnjih poručio da ih voli i da se ‘vide na drugoj strani’.

Porodici žrtve nije se izvinio.

Tokom pogubljenja, Berget je nekoliko puta duboko udahnuo te se onesvijestio. Trenutak prije nego je klonuo, prstima je napravio znak mira, prenosi Jutarnji.hr.

Novinar Don Jorgensen koji je svjedočio pogubljenju kaže kako ga je iznenadilo što Berget svoje zadnje riječi nije iskoristio da se izvini porodici ubijenog.

“Imao je izbor, no izabrao je biti zao”, rekao je Jorgensen.

Ubijeni policajac Ron ‘RJ’ Johnson bio je pred penzijom, a ubijen je na svoj 63. rođendan. Berget mu je glavu omotao plastičnom vrećicom i zatukao ga metalnom šipkom.

Berget i njegov suučesnik u pokušaju bijega, Eric Robert koji je pogubljen 2012., mjesecima su planirali bijeg. Robert se namjeravao maskirati u čuvara, a Berget sakriti u kutiju koju bi onda Robert izgurao iz kaznionice.

Plan im je skoro uspio, no na izlazu su ipak zaustavljeni i tad je otkriven njihov plan.

Tokom pogubljenja, pred kaznionicom su se okupili protivnici smrtne kazne koji su tvrdili da je pogubljenje protuustavno jer je Berget bio osoba s mentalnim poteškoćama.

Naime, u sedamdesetima godinama je kao dječak nastupio na Specijalnim olimpijskim igrama, a za zaustavljanje egzekucije zalagali su se i predsjednik odbora Specijalnih olimpijskih igara Timothy Shriver te njegova majka Eunice Kennedy Shriver.

Sam Berget je 2011. na sudu rekao kako zaslužuje smrt jer je znao što radi i svejedno jednoj porodici oduzeo oca, muža i djeda.

Ovo je bila prva egzekucija u Južnoj Dakoti nakon oktobra 2012. kad je pogubljen Bergetov suučesnik u bijegu, Robert. Treći suučesnik, Michael Nordman, osuđen je na doživotni zatvor jer je ubicu opskrbio plastičnom vrećicom i metalnom cijevi.

Ovo je bilo četvrto pogubljenje u Južnoj Dakoti nakon što je ta država ponovno uvela smrtnu kaznu 1979. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,