Subota, 4. Jula 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Posljedice zagrijavanja: Okeani topli kao da je u njih bačeno 3,6 milijardi nuklearnih bombi

Temperatura okeana u 2019. dosegnula je rekordnu temperaturu, a tempo kojim se oni zagrijavaju ubrzava se, što upućuje na to da se ubrzano zagrijava i planeta na kojoj živimo, rezultati su novog istraživanja objavljenog u kineskome časopisu Advances in Atmospheric Sciences.

Prošlogodišnja temperatura okeana bila je u prosjeku za 0,075 stepeni Celzijusa iznad prosjeka izmjerenog u razdoblju između 1981. i 2010., pokazala je analiza, prenosi Tuzlanski.ba.

Iako se to možda čini sićušnim, zapravo se radi o golemoj količini topline rasprostranjene svjetskim okeanima.

– Količina topline koju smo rasprostrli okeanima, jednaka je toplini koju bi proizvelo 3,6 milijardi atomskih bombi bačenih na Hirošimu – rekao je Cheng Lijing, glavni autor istraživanja i vanredni profesor na Institutu za atmosfersku fiziku na Kineskoj akademiji nauka.

Naučnici, naime, izračunali da su, kako bi postigli rast od 0,075 stepeni, okeani trebali primiti 228 sekstilijuna džula (228 miliona na šestu potenciju) ili oko 3,6 milijarda puta veću količinu topline oslobođene bombardovanjem Hirošime.

– Ovo su izmjereni podaci i neoborivi su. Dodatni su dokaz globalnog zagrijavanja – rekao je Cheng Lijing.

– U objašnjenju ovakvog zagrijavanja nema nijedne druge razumne alternative osim ljudske emisije stakleničkih plinova – pojasnio je Cheng.

On i kolege su uporedili podatke prikupljane od 1987. do 2019. s podacima iz razdoblja između 1955. i 1986.

Strašna vijest

 • Ustanovili su da je u posljednjih šest desetljeća zagrijavanje bilo oko 450 posto veće nego u prethodnome, što ukazuje na veliko povećanje stope globalnih klimatskih promjena. Drugim riječima, zagrijavanje u periodu od 1987. do 2019. godine bilo je četiri i pol puta brže od onog u razdoblju od 1955. do 1986.

  – Ključno je da shvatimo kolikom se brzinom stvari mijenjaju – kazao je John Abraham, koautor istraživanja i profesor mašinstva na Univerzitetu St. Thomas u Minnesoti.

  – A ovo je strašna vijest…. i tek vrh ledenog brijega u odnosu na ono što nam se tek sprema – kazao je.

  Zagrijavanje okeana može prouzrokovati toplotne valove, što može dovesti do velikih gubitaka kada su posrijedi morska flora i fauna te uticati na formiranje češćih i razornijih uragana, kao i ekstremnijih vremenskih prilika.

  Istraživači kažu da ljudi mogu i dalje raditi na promjenama kada je riječ o njihovom uticaju na klimu, ali također upozoravaju da će okeanima trebati puno više vremena da se rehabilitiraju i da reaguju, nego što će trebati atmosferskom i kopnenom okruženju.

  Od 1970. okeani su apsorbovali više od 90 posto topline zarobljene stakleničkim plinovima koje emituju fosilna sagorijevanja, uništavanja šuma i ostale ljudske aktivnosti, a manje od 4 posto otišlo je u tlo i u atmosferu.

  Topliji okeani utiču na otapanje leda, što uzrokuje rast nivoa mora. Tokom prošlog desetljeća izmjeren je i najveći rast razine mora od 1900. godine.

  Naučnici do kraja stoljeća očekuju porast nivoa mora za oko jedan metar, što je dovoljno da širom svijeta na raseljavanje bude primorano oko 150 miliona ljudi. 

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , ,