Subota, 18. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Poslije naredbe da nose hidžab, Afganistanke masovno objavljuju slike u nošnjama

Preuzmite sliku

Nezadovoljne naredbom da nose hidžab, Afganistanke su se pobunile i objavljuju fotografije u kojima su u haljinama.

Novi zahtjev Talibana podrazumijeva uredbu o segregaciji u učionicama, odnosno podjeli učenika po polu, a učenice, profesorke i ostale zaposlene žene moraju da nose hidžabe shodno šerijatskom zakonu.

Nedavno su se pojavile slike studenkinja koje su obučene u crno od glave do pete i mašu talibanskom zastavom na državnom univerzitetu u Kabulu.

Ostale Afganistanke su na ovu fotografiju odgovorile tako što su objavljivale fotografije u narodnim nošnjama i šarenim haljinama, što predstavlja kontrast crnim hidžabima koji su obavezni po dolasku Talibana.

“Nijedna žena se nije ovako oblačila u historiji Afganistana. Ovo je veoma strano i nepoznato kulturi Afganistana. Ja sam objavila svoju fotografiju u tradicionalnoj haljini da bih informisala, edukovala i odgovorila na dezinformacije koje su talibanska propaganda”, napisala je doktorka Bahar Jalali koja je i pokrenula akciju na Tviteru sa haljinama.

“Iz protesta za talibanski dres kod, ponosno objavljujem ove fotografije tadicionalne avganistanske nošnje”.

“Ponosno nosimo našu tradicionalnu, šarenu i afganistansku odjeću jakih boja”, ističu.

“Ovo je afganistanska kultura i ovako se avganistanske žene oblače”, “Ovo je naša tradicionalna nošnja. Volimo mnogo boja. I naša zastava ima mnogo boja”, “Hidžab je postojao i ranije, prije pada Kabula. Ali, to bi bila porodična odluka, ne državna”, poručuju. (B92)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,