Nedjelja, 25. Jula 2021.
Tuzlanski.ba logo

Porota odlučila: Policajac Derek Chauvin kriv je za ubistvo Georgea Floyda

Preuzmite sliku

Porota je donijela presudu u vezi ubistva Georgea Floyda. Policajac Derek Chauvin je kriv po svim tačkama optužnice.

Helikopteri su počeli letjeti nad Washingtonom, čim je najavljeno da je porota donijela presudu. Na ulicama Minneapolisa je Nacionalna garda.

Tužilaštvo je porotnicima kazalo da je Chauvin ubio Floyda, ali obrana je tvrdila da je bivši policajac ispravno pratio policijsku proceduru pri postupanju.

Što je obrana zaključila?

Eric Nelson, advokat bivšeg policajca Dereka Chauvina, tvrdio je da je njegov klijent učinio ono što bi učinio svaki “razumni policajac” nakon što se našao u “dinamičnoj” i “fluidnoj” situaciji koja uključuje prepucavanje velikog čovjeka s tri policijska službenika.

Rekao je da su Chauvinu zbog “žestine borbe” s odore srušene kamera i značka.

Nelson je također tvrdio da je Floyd bio pod značajnim uticajem droge jer tijelo reagira na upotrebu opioida, posebno u slučaju nekoga kome je dijagnosticirana hipertenzija. Advokat je tvrdio da Chauvin vjerojatno nije namjerno prekršio pravila o upotrebi sile jer da je, bio bi svjestan da se cijeli proces snima.

“Policajci znaju da se sve snima kamerom”, dodao je Nelson.

Šta su tužitelji zaključili?

Tužitelj Steve Schleicher pozvao je porotu da “koristi zdrav razum, vjeruje svojim očima i onome što su vidjeli”, pozivajući se pritom na videozapis na kojem se vidi kako Chauvin 25. maja više od devet minuta kleči na vratu Georgea Floyda.

“Ovo nije bila policija, ovo je bilo ubistvo”, dodao je.

Posljednju riječ je iznio i tužitelj Jerry Blackwell. Rekao je da je cijeli proces “toliko jednostavan da ga i dijete može razumjeti”.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje