Ponedjeljak, 22. Juli 2019.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Porodice posade srušenog aviona MH17 tužile kompaniju Malaysia Airlines

Porodice šest članova posade aviona Malaysia Airlinesa koji je srušen na istoku Ukrajine na letu MH17 u julu 2014. godine danas su Vrhovnom sudu u Kuala Lumpuru podnijele tužbu protiv tog avioprijevoznika, javlja Anadolu Agency (AA).

Podnosioci tužbe, 11 bliskih srodnika poginule posade na letu MH17, terete kompaniju Malaysia Airlines za nemar i kršenje ugovora, te traže isplatu odštete.

Advokat T. Balan Nair je za AA kazao kako podnosioci tužbe, njegovi štićenici, malezijsku kompaniju smatraju odgovornom jer je realizacijom leta preko područja koje je bilo poprište sukoba izložila posadu i putnike velikom riziku.

Porodice također smatraju da je kompanija, tačnije dvije firme koje su nastale restruktuiranjem Malaysia Airlinesa odgovorne i zbog toga što nisu imale alternativne rute za letove iznad tako rizičnog područja“, kazao je Nair i dodao da se u tužbi, pored ostalog, navodi i zahtjev za odštetu za duševnu bol porodicama stradale posade.

Tužbu su podnijele porodice šestočlane posade koju su činili nadzornik Mohd Gafar Abu Bakar, glavna stjuardesa Lee Hui Pin, stjuardese Chong Yee Pheng, Hamfazlin Sham Mohamed Arifin i Nur Shazana Mohamed Salleh, te stjuart Sanjid Singh Sandhu Jijar Singh.

Avion Malaysia Airlinesa na letu MH17 na relaciji Amsterdam – Kuala Lumpur srušen je u kriznoj ukrajinskoj oblasti Donjeck 17. jula 2014. godine, a tom prilikom život je izgubilo svih 283 putnika i 15 članova posade.

U periodu nesreće u toj ukrajinskoj regiji trajali su oružani sukobi proruskih separatista i ukrajinskih snaga sigurnosti. Rusija je negirala da su i pripadnici njene vojske bili uključeni u te sukoba, a zvanični Kijev tvrdi suprotno.

Nakon provedene istrage, Holandski ured za sigurnost je saopćio da je avion na letu MH17 srušen projektilom ruske proizvodnje Buk i na području koje su kontrolirali proruski separatisti.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,