Subota, 10. Juna 2023.
Tuzlanski.ba logo

Pomoću jeftinog detektora metala pronašao je grumen zlata težak 2,6 kilograma

Preuzmite sliku

Muškarac iz Australije pronašao je grumen zlata težak 2.6 kilograma i vrijedan 240.000 australskih dolara, odnosno više od 147.000 eura, piše BBC.

Čovjek koji je htio ostati anoniman pomoću jeftinog detektora metala pronašao je grumen u poljima zlata u Viktoriji, srcu zlatne groznice koja je zahvatila Australiju 1800-ih.

Darren Kamp, koji je procijenio i kupio primjerak, izjavio je kako je ovo najveći grumen zlata koji je vidio u svojoj 47-godišnjoj karijeri.

Nevjerovatno otkriće

“Bio sam zaprepašten. Ovo otkriće dogodi se jednom u životu”, izjavio je, opisujući trenutak kad je ugledao grumen zlata koji je čovjek donio u njegovu prodavaonicu u Geelongu, udaljenom sat vremena od Melbournea.

“Izvukao je kamen i dok mi ga je ispuštao u ruku, rekao je: ‘Misliš li da u vrijedi 10.000 australskih dolara?’. Pogledao sam ga i rekao: ‘Bolje je reći da vrijedi 100.000 australskih dolara.”

“Žena će biti sretna”

Čovjek mu je zatim rekao da je kamen u ruci gospodina Kampa samo polovica onog što je našao, a stijena od 4.6 kg sadržavala je 83 unce ili oko 2.6 kg zlata.

Kamp je dodao kako mu je čovjek rekao da će novac potrošiti na svoju porodicu, dodajući kako će njegova žena “biti vrlo sretna” kad se vrati kući, prenosi index.hr. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , , ,