Srijeda, 27. Oktobra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Političari, moćnici, milijarderi kriju svoje bogatstvo

Preuzmite sliku

Tajna bogatstva i poslovanja svjetskih lidera, političara i milijardera razotkrivena su u takozvanim Pandorim papirima u kojima se vidi da su različiti moćnici, kao i sadašnji i bivši svjetski lideri, povezani sa kompanijama koje koriste offshore poreske oaze.

Istragu je sproveo Međunarodni konzorcijum istraživačkih novinara (ICIJ) i tim od 150 medijskih kuća, uključujući njemački list “Süddeutsche Zeitung”.

U 11,9 miliona dokumenata otkriveno je da 35 sadašnjih i bivših šefova država, kao i više od 330 političara i javnih zvaničnika iz skoro 100 zemalja, posjeduju sredstva na ofšor računima, kao i u tajnim fondacijama ili kompanijama koje se bave zaštitom.

Offshore računi se često koriste za tajno upravljanje velikim sumama novca kako bi se sakrilo realno bogatstvo neke osobe.

Jedan od svjetskih lidera koji se pominje u ovom izvještaju je češki premijer Andrej Babiš, kome predstoje parlamentarni izbori u petak i subotu. Prema istraživanju, Babiš je 2009. godine kupio zemljište od 15 miliona eura u Francuskoj bez jasnog izvora za svoje finansiranje.

Prema izvještaju, plaćanje za zemlju teklo je preko poštanskih sandučića u Washingtonu, Monaku i na Britanskim Djevičanskim ostrvima prije nego što je stiglo u Francusku. Kupovina 2009. godine bila je izvršena baš u vrijeme kada je Babiš ušao u politiku.

Babiš je negirao optužbe, rekavši za novinsku agenciju ČTK da je jasno da nije učinio ništa nezakonito ili nedolično. On je rekao da neko ovim putem želi da ga osramoti i na taj način utiče na češke parlamentarne izbore.

Trenutno, prema istraživanju javnog mnjenja, Babišova stranka ANO trebala bi osvojiti 27,3 odsto glasova na predstojećim izborima, što bi je učinilo najjačom strankom u češkom parlamentu.

ICIJ je saopštio da je dokumente na kojima je zasnovao svoj izveštaj dostavio anonimni izvor. Oni uključuju dokumente iz 14 poreskih oaza i transakcije dokumenata do uključujući 2021. godinu, prenio je DPA

Slično kao i u slučaju Panamskih papira, dokumente je navodno otkrio anonimni izvor. To je do sada najveće curenje dokumenata koji sadrže informacije o poreskim utočištima.

Panamski papiri pojavili su se u javnosti u proljeće 2016. godine nakon curenja podataka. To su bili dokumenti panamske advokatske firme ‘Mossack Fonseca’, koje su ocjenjivali novinari širom svijeta. Otkrili su da brojni političari, sportisti i druge poznate ličnosti imaju imovinu u offshore kompanijama.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje