Subota, 25. Juna 2022.
Tuzlanski.ba logo

Policija upozorila da članovi talijanske mafije “vuku konce” u Australiji

Preuzmite sliku

Više od 50 talijanskih klanova organizovanog kriminala s hiljadama članova, djeluje u Australiji, upozorila je u utorak policija te zemlje, javlja Anadolu Agency (AA).

Nigel Ryan, pomoćnik komesara Australijske savezne policije (AFP) je izjavio da ove grupe rade u savezu sa talijanskim partnerima i “peru milijarde dolara godišnje kroz privredu Australije”, kontrolišu ilegalnu trgovinu drogom …

Prema njegovim riječima AFP planira operaciju s ciljem razotkrivanja i urušavanja finansija, komunikacija i operacija ovih organizovanih kriminalnih grupa.

“U Australiji imamo oko 51 talijanski klan organizovanog kriminala. Identifikovali smo 14 potvrđenih ‘Ndrangheta klanova širom Australije, koji imaju hiljade članova”, rekao je Ryan.

On je istakao da ‘Ndrangheta nije samo problem Australije, nego da su globalni problem i da su odgovorni su za krijumčarenje 70 posto kokaina u svijetu. U Australiji su odgovorni i za krijumčarenje kanabisa i metamfetamina.

“‘Ndrangheta je preplavila Australiju ilegalnim drogama i upravljaju odmetnutim motociklističkim bandama koje su odgovorne za neke od najgorih slučajeva nasilja u zemlji”, istakao je Ryan.

Trogodišnja operacija Ironside koju je vodio AFP, dovela je do toga da su 383 osumnjičena optužena za 2.340 krivičnih djela.

AFP i američki Federalni istražni ured (FBI) otkrili su osobe iz podzemlja koje su komunicirale preko šifrirane aplikacije zvane ANoM.

“Tokom operacije Ironside, policija je optužila brojne članove ‘Ndranghete, od kojih su neki primali naredbe od šefova u Kalabriji”, rekao je Ryan.

Dodao je da su obavještajne informacije dobijene preko ANoM-a onemogućile članovima ‘Ndrangete da nekažnjeno djeluju u Australiji, ali je dodao da borba protiv ove organizacije ostaje izazov.

“Uspjeli su ostati ispod radara živeći skromnim životima, u skromnim domovima. Ilegalni novac miješaju s novcem od svojih legalnih građevinskih, poljoprivrednih ili ugostiteljskih poslova, a sve to otežava ne samo prepoznavanje kriminala, već i njegovo dokazivanje”, objasnio je on.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje