Četvrtak, 8. Decembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Policija u Australiji nakon 40 godina na osnovu DNK identificirala serijskog silovatelja iz Sydneyja

Preuzmite sliku

Australska policija identificirala je serijskog silovatelja koji je terorizirao stanovnice Sydneyja gotovo tri desetljeća, prenosi BBC.

Iz policije su saopćili da je osumnjičenik Keith Simms napastvovao 31 ženu u razdoblju između 1985. i 2001. godine, što znači da je počinitelj identificiran gotovo 40 godina nakon prvog napada.

Silovatelj je bio poznat pod nadimcima “zvijer iz Bondija” i “silovatelj u trenerci“.

Simms je ulazio u domove žrtava ili ih napadao dok su trčale u prirodi. Istražitelji su dugo mislili da napadi nisu povezani, i da iza njih stoji nekoliko različitih muškaraca.

Međutim, zahvaljujući novoj DNK tehnologiji, istražitelji su sada sve napade povezali sa Simmsom, koji je preminuo u februaru 2022. u 66-oj godini, piše BBC.

Simms je prvo silovanje počinio 1985. godine u primorskom mjestu Clovelly, dok se njegov posljednji napad dogodio na obližnjem groblju 2001. godine.

Svaki od incidenata se zasebno istraživao, te ih je policija počela povezivati tek tokom 2000-ih.

DNK je u 12 slučajeva bio isti, dok se 19 ostalih napada poklapalo s načinom djelovanja napadača.

Žrtve, žene u dobi između 14 i 55 godina, su dale sličan opis napadača. Na temelju njihovih opisa, policija je tražila počinitelja visokog od 160 do 180 cm, tamne puti, smeđih očiju i širokog nosa.

Simms je tokom napada imao pokriveno lice i nosio ležernu odjeću, poput trenerki, majica s kapuljačom ili šorca. Žrtvama je prijetio nožem ili ih uvjeravao da ima nož kod sebe.

Istražitelji su 2019. godine suzili krug osumnjičenih na 324 osobe, dok je u septembru ove godine utvrđeno da se uzorak uzet od Simmsa podudara s onim uzorcima pronađenim na žrtvama.

Lokalni mediji navode da su porodica i prijatelji opisali Simmsa kao voljenog oca, djeda i člana zajednice.

– Sreli smo se s njegovom ženom i bila je apsolutno u šoku. Nije mogla vjerovati da je čovjek kojeg je poznavala mogao učiniti takve stvari – rekla je detektivka Shelley Johns.

Istražitelji su kontaktirali žrtve kako bi ih obavijestili da je njihov napadač identificiran, ali i da zbog njegove smrti ne mogu poduzeti daljnje pravne postupke. (Agencije)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje