Petak, 17. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Policija poziva na oprez: ”Strašna lutka” izaziva strah i paniku među djecom i roditeljima

Preuzmite sliku

Izazov Momo usmjeren je prema djeci i tinejdžerima, a počinje tako što neko pošalje poruku na društvene mreže i zatraži dodavanje određenog broja s WhatsAppa na listu kontakata, prenosi Zimo.

Među roditeljima raste zabrinutost oko viralnog izazova Momo zbog kojeg su navodno četiri tinejdžera prošle godine počinila samoubistvo. Izazov Momo ponovno je postao aktuelan u posljednje vrijeme kada su se fotografije “strašne lutke” velikih očiju i groznog osmjeha počele pojavljivati na YouTubeu unutar videa s Peppom Pig i Fortniteom te na Facebooku.

Iza tog broja krije se nepoznata osoba s avatarom lutke Momo, s kojeg se šalju izazovi od kojih se od djece traži da npr. upale plin u kući, popiju tablete, porežu se i slično, šalju im se uznemirujuće slike, poruke i prijetnje, a zadnji je izazov da dijete počini samoubistvo.

Djeca često “moraju” dodati ovu osobu među kontakte na WhatsAppu jer ih na to tjeraju njihovi vršnjaci koji ih putem grupa na društvenim mrežama nagovaraju na izvršavanje takvih izazova.

Na djeci je veliki pritisak jer osjećaju da moraju slijediti upute koje dobivaju putem aplikacije, ali i zbog nagovaranja svojih vršnjaka, prenijeli su na BBC-ju komentar britanske policije vezan za Momo, dok je policija iz Republike Irske savjetovala roditeljima nadzor nad aktivnostima djece na internetu.

“Uzbunu” u Velikoj Britaniji podigla je i jedna majka čiji je sedmogodišnjak pod utjecajem izazova Momo govorio drugoj djeci u školi da će ih Momo ubiti dok budu spavali te je s takvim prijetnjama rasplakao troje djece u razredu.

Još jedna majka progovorila je o strahu svoga sina koji je gledao video s igrama usred kojeg se pojavila lutka i poručila mu da će ga ubiti: “Nije htio sam ostati u sobi i spavao je u mom krevetu sinoć. Pitao je može li naš njemački ovčar također spavati na mom krevetu kako bi otjerao Momo ako se ušulja u našu sobu.”

Na ovaj izazov i viralni trend koji se ponovno širi među najmlađima upozorila je španska policija, koja je djeci i roditeljima savjetovala ignorisanje poruka koje dobiju te da ne smiju dodavati taj broj na listu kontakata u WhatsAppu.

Nije poznato ko je započeo ovaj izazov i ko je počeo sa slanjem prvih poruka, ali od tada su se pojavili brojni imitatori i trolovi, a neki čak smatraju da je u nekim slučajevima riječ o hakerima koji se tako pokušavaju dokopati osobnih informacija korisnika, iako je jasno da dio njih želi samo uplašiti djecu, no to je, nažalost, rezultiralo s tragičnim posljedicama. (Poskok.info)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,