Petak, 17. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Policija bila nemoćna: Oko 150 ekstremista zapalilo džamiju u Mijanmaru

Preuzmite sliku

Grupa od oko 150 radikalnih budista nasilnim putem je ušla u džamiju u mjestu Hpakant, na Mijanmaru, i zapalila je, prenosi Anadolu Agency (AA).

Državni list “Global New Light of Myanmar” navodi kako su eksteremisti bili naoružani palicama, noževima i drugim oružjem.

Oko 150 osoba je na silu ušlo u džamiju i zapalilo je. Policija nije mogla napadače dovesti pod kontrolu. Kada su ušli u džamiju bilo je samo 50 policajca, zbog čega je šef policije odlučio da se ne bore protiv ekstremista“, rekao je policajac koji iz sigurnosnih razloga nije želio otkriti identitet.

Radikalna budistička grupa Ma Ba Tha ranije je od muslimana iz Le Pyina tražila da, most, džamiju, mesdžid i još nekoliko zgrada sruše. Most i još dvije zgrade su, zbog pritisaka grupe, srušene, ali muslimani Le Pyina su odbili da sruše i džamiju.

Nakon toga je na sigurnosti džamije bio angažiran veći broj pripadnika sigurnosnih snaga.

Radikalni budisti su 23. juna uništili džamiju u provinciji Bago, na jugozapadu zemlje.

Mijanmar je država Južne Azije gdje većinu od ukupno 56 miliona stanovnika čine budisti, dok muslimani sa 2,5 miliona čine manje od pet posto populacije. Najviše muslimana naseljava pokrajinu Arakan.

Rohingya muslimani u Mijanmaru predstavljaju apartridnu manjinu, bez osnovnih prava. Prema zvaničnim podacima i izvještajima Ujedinjenih nacija, Rohingya muslimani su najugroženija nacionalna manjina u svijetu.

Ugnjetavanje Rohingyi u MIjanmaru, ranije Burmi, traje decenijama, a posljednji veliki val budističkih napada desio se prije četiri godine.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,