Ponedjeljak, 21. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Pokolj u Japanu: 19 mrtvih i 25 ranjenih u napadu na kliniku

Preuzmite sliku

Ukupno 19 štićenika u centru za osobe sa mentalnim poteškoćama stradalo je u Sagamihara, zapadno od Tokija u Japanu nakon što je u noći sa ponedjeljka na utorak po našem vremenu muškarac naoružan nožem i drugim oštrim predmetima ušao i napravio pokolj.

On se po pisanju lokalnih agencija potom sam odvezao do policijske stanice i predao se nadležnima, predstavivši se kao bivši uposlenik centra.

Kako piše lokalna novinska agencija Kyodo, on je policiji kazao da “ljudi sa invaliditetom trebaju da nestanu”, prenosi BBC, javlja N1.

 • pokolj-u-japanu-19-mrtvih-i-25-ranjenih-u-napadu-na-kliniku002-20160726
 • Isti izvor navodi da je riječ o Satoshiju Uematsuu, dvadesetšestogodišnjaku iz Sagamihare, područja koje se nalazi 50 kilometara zapadno od Tokija.

  Lokalni mediji prenose da je Uematsu razbio prozor kako bi ušao u krug, a sa sobom je nosio nož i još nekoliko oštrih predmeta.

  Sve žrtve bile su stare između 19 i 70 godina. Ubio je njih 19, a ranio 25, od toga 20 teško, navodi se u izvještaju Sagamihara City Vatrogasne službe.

  Među stradalima ima i žena i muškaraca.

  Lokalna policija je u izvještaju navela da je on još u februarau ove godine napisao pismo političarima, u kojem je zaprijetio da će ubiti stotine osoba sa mentalnim poteškoćama i invaliditetom. Zbog prijetnji je zadržan u pritvoru dvije sedmice.

  BBC prenosi, citirajući lokalne medije da se sam odvezao do Tskui policijske stanice, gdje se predao, a u njegovom automobilu pronađena je torba puna noževa, i jasno vidljivi tragovi krvi.

 • pokolj-u-japanu-19-mrtvih-i-25-ranjenih-u-napadu-na-kliniku001-20160726
 • Inače, ova klinika za osobe sa invaliditetom i mentalnim poteškoćama ima 160 rezidenata, koji žive u odvojenim paviljonima za muškarce i žene – a u vrijeme napada, osmero zaposlenih se u trenutku napada nalazilo u zgradi.

  Zvaničnici su opovrgnuli bilo kakve navode o terorizmu, ističući da su ovakvi napadi na teritoriji japana izuzetno rijetki, pogotovo zbog striktne kontrole naoružanja.

  Posljednji sličan napad desio se 2008. godine, kada je se muškarac zabio kamionom u šoping centar Akihabara, u Tokiju, nakon čega je počeo nožem napadati nasumično. Taj napad desio se na isti datum kao i onaj 2001. godine, kada je muškarac sa historijom mentalne bolesti izbo osmero djece u osnovnoj školi u Osaki. (Tuzlanski.ba)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , ,