Petak, 3. Decembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Pojavio se nestali Navaljnijev ljekar, nakon tri dana vratio se iz lova

Preuzmite sliku

Ruski ljekar, koji je prvi liječio Alekseja Navaljnog nakon što mu je pozlilo tokom avio leta u Rusiji prošle godine, u ponedeljak se vratio iz šume u kojoj je nestao u petak nakon lova.

Aleksandar Murahovski je bio glavni doktor u bolnici u sibirskom Omsku. Nakon što je Navaljni napustio bolnicu i otišao na liječenje u Njemačku gdje mu je utvrđeno trovanje nervnim otrovom, Murahovski je unapređen u regionalnog ministra zdravstva.

On je u petak je napustio lovačku bazu u šumi u terenskom vozilu i nije bio viđen sve do danas, kada je sam izašao iz šume. Njegovo stanje ne zahtjeva medicinsku pomoć, prenosi TASS pozivajući se na zvaničnike.

Zbog njegovog nestanka bila je organizovana akcija potrage u kojoj je učestvovalo 100 ljudi. Njegovo stanje je „normalno“, kazali su zvaničnici. Murahovski kod Navaljnog nije dijagnostikovao trovanje, tvrdeći da se razbolio zbog metaboličkog poremećaja.

Navaljni ga je optužio da je falsifikovao dijagnozu, a pristalice oštrog kritičara Kremlja ga optužuju da je u kritičnim trenucima odlagao prebacivanje Navaljnog na liječenje u Njemačku.

Laboratorijska testiranja u tri evropske zemlje, koja je potvrdio globalni organ za nadzor hemijskog oružja, utvrdila su da je Navaljni otrovan nervnim agensom novičokom. Kremlj je više puta odbacio optužbe da su ruske vlasti pokušale da ubiju Navaljnog.

Navaljni je u zatvoru od februara i tvrdi da je tamo zbog izmišljenih optužbi. (Hina)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,