Petak, 9. Decembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Pojas Gaze: Okončan sedmosatni izraelski humanitarni prekid vatre

Preuzmite sliku

Sedmosatni humanitarni prekid vatre, koji je u ponedjeljak započeo Izrael u 10.00 sati po lokalnom vremenu je okončan. Mnogi Palestinci su ga iskoristili da se snabdiju hranom, zapravo bilo čime što mogu da nađu i obiđu svoje kuće ili ono što je od njih ostalo, a iz kojih su pobjegli od sukoba koji traje već četiri sedmice.

Hamas, protiv koga se bori izraleska vojska, nije ni pristao na to primirje, optuživši Izrael da ga je prekršio čim je počeo. Izrael je naknadno potvrdio da je izveo zračni udar na izbjeglički logor Šati u gradu Gazi u kome je ubijena jedna osmogodišnja djevojičica i oko 30 osoba ranjeno, kako navode palestinski izvori.

Izraelska strana tvrdi da nije prekršila primirje jer je to bio dio nastavka operacije, prenosi CNN.

Izraelska vojna glasnogovornica rekla je da su četiri rakete ispaljene iz Gaze kasnije i dvije su pale u Izrael. Izvještaja i štete nije bilo, prenosi agencija Reuters.

U Jerusalemu je jedan Palestinac buldožerom pregazio izraelskog pješaka i prevrnuo autobus. Policija je rekla da se radi o terorističkom napadu. Jedan policijski oficir ubio je vozača. Nekoliko sati kasnije naoružani napadač je pucao i ranio izraelskog vojnika u blizini Hebrejskog univerziteta u Jerusalemu i potom pobjegao na motociklu, saopćila je policija.

Cilj prekida vatre je bila da se dostavi humanitarna pomoć, između ostalog, dok izraelska vojska okončava glavni cilj kopnene ofanzive uništenje mreže tunela, koje su palestinski ekstremisti prokopali ispod granice za napade na Izrael.

Stanovnicima nekih gradova u Pojasu Gaze rečeno je da mogu da se vrate kućama. Glasnogovornik izraelskog premijera Benjamina Netanyahua rekao je, međutim, da kampanja još traje i da će izraelske snage biti s obje strane granice i kada se uništenje tunela završi.

Ono što se završava je izraelsko vojno bavljenje tunelima, ali operacija će se završiti samo kada se produženi period zatišja i sigurnosti obnovi za izraelske građane – rekao je on.

Otkako je Izrael 8. jula najprije iz zraka pokrenuo ofanzivu, koja je deset dana kasnije prerasla u kopnenu poginuo je 1.831 Palestinac i više od četvrtine od 1,8 miliona stanovnika Gaze je raseljeno. Oko 3.000 palestinskih kuća je uništeno ili oštećeno. Izrael je izgubio 64 vojnika i tri civila.

Palestinske organizacije, uključujući predstavnike Hamasa i Islamskog džihada, održale su u ponedjeljak prvi zvanični sastanak u Kairu s egipatskim posrednicima u nadi da će utrti put dogovoru o prekidu vatre. Egipatsko posredovanje podržavaju SAD, a angažovani su Katar, Turska i Palestinska uprava palestinskog predsjednika Mahmuda Abasa, vođe Fataha, ali izraelske delegacije nema.

Ta zemlja je optužila Hamas da nije poštovao ranije prekide vatre i traži da se Hamasovci liše zaliha raketa. Hamas, s druge strane, zahtijeva olakšanje blokade Pojasa Gaze koje su uveli Izrael i Egipat još 2007. godine, prenosi agencija Tanjug.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , ,