Utorak, 28. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Pojačane tenzije: EU pozvao strane u Al-Qudsu na smirenost

Preuzmite sliku

Evropska unija (EU) nakon što su brojni jevrejski ekstremisti ušli u kompleks Al-Akse, što je dovelo do pojačanih tenzija u Istočnom Al-Qudsu (Jerusalemu), pozvala je strane na smirenost i pribranost, javlja Anadolu Agency (AA).

Ured palestinskog predstavništva EU-a na društvenoj mreži saopćio je kako dešavanja u Al-Aksi, smještenoj u Starom Gradu u Istočnom al-Qudsu, izazivaju zabrinutost.

“Izraelske vlasti, kao i vjerski lideri svih strana i intelektualci trebali bi odmah nešto poduzeti kako bi se zaustavila ova dešavanja i uspostavio mir“, navedeno je u saopćenju.

Vezano | Više od hiljadu jevrejskih ekstremista u pratnji izraelske policije ušlo u Al-Aksu

Rečeno je i kako tenzije u Harem-i Serifu izazivaju zabrinutost.

“Neophodno je izbjegavati činove koji dižu tenzije, ali i poštovati status quo“ , navedeno je.

Od jutarnjih sati, u Al-Aksu je u pratnji izraelske policije ušlo 1.210 jevrejskih ekstremista, a zbog toga što Jevreji danas obilježavaju dan žalosti i posta Tiša BeAv, u toku dana bi moglo doći do novih upada u Al-Aksu.

Izraelske snage su uhapsile više Palestinaca i koristile suzavce i plastičnu municiju kako bi rastjerale okupljene Palestince.

Turska, palestinske vlasti i Jordan osudili su izraelske napade i hapšenja Palestinaca.

Shodno sporazumu kojeg su Izrael i Jordan potpisali 26. oktobra 1994. godine, upravljanje kompleksom Al-Akse u nadležnosti je Uprave za vakufe Al-Qudsa koja djeluje pod okriljem jordanskog Ministarstvo za vakufe i vjerska pitanja.

Međutim, izraelske vlasti zanemaruju taj sporazum i od 2003. godine i jednostranim potezima angažiraju policiju i bez odobrenja Uprave za vakufe uvode jevrejske grupe u kompleks Al-Akse.

Uprava za vakufe Al-Qudsa takve ulaske jevrejskih grupa i policije tretira ilegalnim upadom i kršenjem sporazuma i suvereniteta muslimanskih institucija.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,