Srijeda, 27. Januara 2021.
Tuzlanski.ba logo

Poginule 24 osobe i 131 povrijeđena u neredima u Sudanu

Preuzmite sliku

Najmanje 24 osobe su poginule, a 131 je povrijeđena tokom nereda u Sudanu koji su počeli 19. decembra prošle godine, saopćeno je iz tužilaštva te zemlje.

Glavni sudanski tužilac Amir Muhammed Ibrahim je, na konferenciji u glavnom gradu Khartoumu, potvrdio je kako je od 19. decembra, kada su počeli neredi u toj zemlji, u pokrajini Gadairf poginulo devet, te u Nilu šest, Sjeveru, Bijelom Nilu i glavnom gradu Khartoumu po tri osobe, prenosi agencija Anadolija.

– Usljed nereda poginule su 24, povrijeđena najmanje 131 osoba – rekao je Ibrahim.

Širom Sudana od 19. decembra traju masovni antivladini protesti koji su organizirani zbog rasta cijena, inflacije i sve lošije ekonomske situacije u toj zemlji.

Savez sindikata kao organizator protesta ima podršku sudanske opozicije, a do sada je došlo do četiri neuspješna pokušaj održavanja marša na predsjedničku palatu na obali Nila.

Sudanske sigurnosne snage su ranije rastjerale hiljade demonstranata koji su se okupili u centru glavnog grada Khartouma i zahtijevali ostavku predsjednika Omara al-Bashira, koji je na vlasti od 1989. godine.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,