Utorak, 14. Jula 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Podaci koji su iznenadili analitičare: Kina u plusu ogromnih 20 milijardi dolara

Kina je u martu zabilježila spoljnotrgovinski suficit od 19,9 milijardi dolara, prema danas objavljenim carinskim podacima, čime je nadmašila prognoze tržišnih analitičara koji su predviđali višak od 18,55 milijardi dolara, prenosi Tanjug

Martovski podaci o kineskoj robnoj razmjeni sa svijetom neuporedivo su bolji u odnosu na januar i februar kada je ta zemlja, u jeku pandemije, registrovala spoljnotrgovinski deficit u iznosu od 7,09 milijardi dolara.

Kineski izvoz je, prenosi Rojters, međugodišnje pao za 6,6 odsto u odnosu na pad od 17,2 procenta u januaru i februaru, jer su izvoznici požurili da realizuju zaostale narudžbine nakon prinudnih obustava proizvodnje u fabrikama, zbog vanrednog stanja uvedenog u cilju sprječavanja širenja virusa.

Ekonomisti su predviđali pad izvoza u martu od 14 % na međugodišenjm nivou.

Istovremeno, kineski uvoz u martu je skliznuo za 0,9 procenata u odnosu na godinu ranije, što je takođe znatno bolje od očekivanja tržišta koja su prognozirala pad od 9,5 procenata. Uprava carina, ovaj rezultat pripisuje poboljšanju domaće tražnje, koja je u prva dva mjeseca opala za 4 odsto.

Akcije na berzama u Aziji su zabilježile rast nakon kineskog izvještaja o spoljnoj trgovini, a ojačale su i valute osjetljive na rizik, uključujući australijski i novozelandski dolar, kao i britansku funtu, jer su investitori odahnuli pošto su iznijeti podaci bili manje sumorni nego što su očekivali. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,