Subota, 31. Jula 2021.
Tuzlanski.ba logo

Počinje suđenje Donaldu Trumpu za poticanje na pobunu

Preuzmite sliku

Drugo suđenje Donaldu Trumpu je počelo danas u Senatu SAD-a. U toku je četvorosatna rasprava o ustavnosti postupka, nakon čega će biti potrebna većina da bi postupak bio potvrđen.

Predsjedavajuća doma Nancy Pelosi je imenovala devet demokrata koji bi u suđenju trebalo da preuzmu ulogu tužitelja, a vodeći čovjek u današnjem postupku će biti kongresmen Jamie Raskin iz Marylanda koiji je stručnjak za ustavno pravo.

Kako će izgledati suđenje?

U prva četiri sata rasprave devet tužilaca, odnosno senatora će raspravljati o ustavnosti postupka, a zatim će svi glasati o nastavku procesa ili prekidu.

Nakon što njih devet završe raspravu u ovom slučaju, odbrana Donalda Trumpa će imati priliku da iznese svoje dokaze i stavove. Uslijedit će pitanja senatora.

 • Ukoliko rukovodioci postupka zatraže svjedoke, bit će pokrenuta dvosatna rasprava o tome, zatim i glasanje o svjedocima.

  I na kraju četiri sata će biti iskorištena za iznošenje završnih riječi obje strane nakon čega suđenje ulazi u svoju završnicu, odnosno glasa se o osudi ili oslobađajućoj presudi.

  Komentar lidera demokrata u Senatu

  Lider većine u Senatu demokrata Chuck Schumer je rekao da ova institucija danas ima “svečanu odgovornost” raspravljajući o najvećoj krivici za koju je ikada ijedan predsjednik ove države optužen. On je republikanske kolege pozvao da dobro obrate pažnju stvarne dokaze.

  Donald Trump je optužen za izazivanje nereda na Capitolu prilikom čega je smrtno stradalo pet osoba, a ugroženi su životi mnogih zvaničnika. Današnje suđenje se održava pod pojačanim osiguranjem unutar Capitola što govori da zvaničnici još uvijek vjeruju da postoji prijetnja od nereda. (Hayat.ba)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: ,