Nedjelja, 5. Februara 2023.
Tuzlanski.ba logo

Počinio više od 40 napada: Elitni policajac otkriven kao serijski silovatelj

Preuzmite sliku

Policajac Metropolitana razotkriven je kao serijski silovatelj koji je počinio više od 40 napada, uprkos tome što su policiji tokom dva desetljeća ponavljane optužbe da predstavlja prijetnju ženama.

PC David Carrick, naoružani časnik u zapovjedništvu za parlamentarnu i diplomatsku zaštitu, priznao je u ponedjeljak više od 43 tačke optužnice – od kojih neke navode višestruka kaznena djela, protiv 12 žena.

Policija i tužitelji kažu da je iskoristio svoj položaj časnika Meta kako bi namamio žene, zatim ih terorizirao da šute o njegovim seksualnim napadima i njihovom ponižavanju.

Opseg zlodjela koje je Carrick (48) počinio u razdoblju od 17 godina, čini ga jednim od najgorih seksualnih prestupnika u modernoj kriminalnoj historiji. U ponedjeljak se na sudu u Southwarku izjasnio krivim dopuštajući tako ukidanje ograničenja prijavljivanja.

Sada se može navesti da je Met priznao svoje pogreške jer nije uočio Carrickovu eskalirajuću opasnost tokom njegove 20-godišnje službe.

Snage su obaviještene o devet incidenata od 2000. do 2021., uključujući osam navodnih napada ili sukoba koje je Carrick imao sa ženama prije hapšenja koji su doveli do njegove osude.

Nisu poduzeti nikakvi postupci, a žene su ili odbile podnijeti službenu žalbu ili su povukle saradnju u policijskoj istrazi. „Zvona za uzbunu“ također nisu zazvonila unutar snaga, što je Carricka 2009. promoviralo iz patrolne jedinice u člana elitne oružane jedinice, zapovjedništva za parlamentarnu i diplomatsku zaštitu, čuvara ambasada, Downing Streeta i zgrada parlamenta.

Jedan incident dogodio se prije nego što se Carrick pridružio Metu 2001. Guardian je objavio da je drugi slučaj, 2002., uključivao i tvrdnje da je ugrizao ženu za rame nakon što je njihova veza prekinuta, kao i da se to dogodilo se tokom njegovog probnog roka kada bi ga bilo lakše otpustiti .

Sud je ranije čuo da je prije jednog navodnog napada na ženu u septembru 2020. Carrick iz Stevenagea u Hertfordshireu pokazao svoju policijsku potjernicu kako bi se žena osjećala sigurno, hvalio se da čuva premijera i rekao da mu je radni nadimak “bastard Dave”.

Ostale žrtve za koje je priznao da ih je napao upozorene su da im se neće vjerovati ako progovore o tome da ih je silovao i seksualno napastvovao jer je on policajac.

Policija i tužitelji kažu da je Carrick nastojao dominirati i poniziti svoje žrtve, pretvarajući ormarić u prizemlju u mračni prostor u kojem su neke bile prisiljene ostati gole i skučene satima.

Verbalno je zlostavljao žene, nazivajući jednu svojom “robinjom” i koristio seksualno nasilje kako bi ih ponizio, uključujući i uriniranje po njima.

Met je naveo da je trebao uočiti prijetnju koju je Carrick predstavljao ženama tokom svog vremena u policiji od 2001., kada je prvi put prošao proceduru provjere policije. Godine 2009. dobio je pištolj, a uprkos pritužbama protiv njega ponovno je prošao provjeru 2017. godine.

Barbara Gray, pomoćnica komesara u Metu, rekla je da policija preispituje svaku prošlu tužbu za porodično zlostavljanje ili seksualni prijestup protiv oko 1.000 od 45.000 službenika i osoblja Meta.

Iz Meta su naveli da se Carricku nikad nije smjelo dopustiti da se pridruži policiji i da je njegov prijestup bio “bez presedana” po svom trajanju i prirodi, te da je nakon toga uslijedilo niz drugih skandala.

Iain Moor, koji je vodio istragu o Carricku, je rekao: “Uložio je vrijeme u razvijanje odnosa sa ženama kako bi održao svoj apetit za degradacijom i kontrolom. Prisilna priroda njegovih prijestupa potkopala je njegove žrtve na najdestruktivniji način. “Mnoga kaznena djela silovanja došla su s nasiljem nad žrtvom, koja je bila i fizički ozlijeđena.”

Neka su se krivična djela dogodila u Londonu, no većina ih je bila u Hertfordshireu i ta je lokalna sila bila ta čija je istraga dovela do Carrickove osude.

Policija sumnja da je Carrick imao i druge žrtve koje se tek trebaju javiti ili koje su detektivima ispričale o napadima službenika Meta na njih, ali se tada nisu mogle suočiti s mukom suđenja, koje je poznato kao iscrpljujuće za žrtve seksualnog nasilja.

Carrick je neke žene upoznao putem aplikacija za spojeve, druge su bile poznanice ili žene koje je upoznao u stvarnom životu. Jedna je žena napadnuta tokom trogodišnje veze s policajcem Meta.

Moor je rekao da je Carrickova zlupotreba položaja bacila “veliki oblak” na policiju. “Nevjerovatno je pomisliti da je ove prekršaje mogao počiniti policijski službenik. Ali te su žrtve preživjele i pokazale su nevjerovatnu hrabrost i odvažnost time što su istupile”, rekao je.

Harriet Wistrich, iz Centra za žensku pravdu, rekla je: “Sva ova otkrića u kontekstu šire slike koja je otkrivena o mizoginiji unutar Meta ozbiljno potkopavaju povjerenje žena u policiju…Carrickovi zločini, zajedno sa značajnim brojem drugih policajaca Meta, otkrivaju duboko trulu mizoginu kulturu kojoj je dopušteno postojanje unutar Meta.”

Gray, voditelj Meta za profesionalizam, kaže: “Carrick je plodan, serijski seksualni prijestupnik koji je lovio žene tokom razdoblja od 17 godina, zloupotrebljavajući svoj položaj policajca i čineći najstrašnije, ponižavajuće zločine.

“Činjenicu da je policajac koristio je za kontrolu i prisilu svojih žrtava. Znamo da se nisu mogli ranije javiti jer im je rekao da im se neće vjerovati. Trebali smo uočiti njegov obrazac zlostavljačkog ponašanja, a budući da nismo, propustili smo prilike da ga uklonimo iz organizacije.

“Uistinu nam je žao što je bio u mogućnosti da nastavi koristiti svoju ulogu policajca time produživši patnju njegovih žrtava.”

Met je naveo da će započeti proces službenog otkaza Carricku u utorak.

Carricku, koji je služio vojsku prije nego što se pridružio Metu, presuda će biti izrečena sljedeći mjesec, prenosi The Guardian.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje