Četvrtak, 21. Januara 2021.
Tuzlanski.ba logo

Počelo slavlje: U ovim zemljama je već stigla nova 2019. godina

Preuzmite sliku

U 2019. godinu prvi su ušli stanovnici pacifičkih ostrva Samoa i Kiribati, a posljednji će je dočekati stanovnici ostrva Nijue u južnom Pacifiku.

Samoa, ostrvo sa 180 hiljada stanovnika, prije nekoliko je godina zbog ekonomskih razloga promijenila stranu na datumskoj granici te s istočne strane prešla na zapadnu.

Zbog toga u nove godine sad ulazi prva, a ne posljednja, kao prije.

Nakon Samoe u 2019. ulaze veliki gradovi Auckland na Novom Zelandu i Sydney u Australiji u kojemu se očekuje do 1,5 milijuna ljudi na obalama luke gdje će promatrati spektakularni vatromet.

U Japanu zvona na budističkim hramovima oglasit će se 108 puta što predstavlja broj zemaljskih iskušenja koje osoba mora prevladati za postizanje nirvane – kako bi ispratili staru i dočekali novu godinu.

Deseci hiljada očekuju se na proslavi u Edinburghu a karte za londonski vatromet, najveći europski, odavno su rasprodane.

Njemačka najveća novogodišnja proslava održat će se u Berlinu kod Brandenburških vrata uz nastupe Eagle Eye Cherry i Bonnie Tyler te laserski show i vatromet u ponoć. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,