Četvrtak, 8. Decembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Pjongjang lansirao raketu dometa da pogodi kopno SAD-a

Preuzmite sliku

Sjeverna Koreja lansirala je interkontinentalnu balističku raketu (ICBM) dovoljnog dometa da pogodi kopno SAD, rekao je japanski ministar odbrane. Projektil je pao u more otprilike 210 km zapadno od Hokaida, prenosi BBC.

SAD su osudile lansiranje, dok je Južna Koreja naredila jače mjere odvraćanja protiv Sjevera.

U četvrtak je severnokorejski šef diplomatije Choe Son Hui upozorio na „”žešći” odgovor na svako pojačano vojno prisustvo SAD. Istog dana je Pjongjang lansirao i balističku raketu kratkog dometa. To je uslijedilo nakon sastanka u nedjelju između južnokorejskog predsjednika Yoon Suk-yeola, američkog predsjednika Joe Bidena i japanskog premijera Fumio Kishide u Kambodži.

Portparolka Saveta za nacionalnu bezbjednost SAD Adrienne Watson je u petak rekla da je Biden obaviješten i da će se SAD konsultovati sa partnerima.

Sjeverna Koreja je u poslednja dva mjeseca ispalila više od 50 projektila, većinom kratkog dometa. Ova dalekometna lansiranja su rjeđa i predstavljaju direktnu prijetnju za SAD, pošto su projektili dizajnirani da nose nuklearne bojeve glave bilo gdje na kopnu SAD.

Najnovija za koju se sumnja da ICBM ispaljena je u 10:15 po lokalnom vremenu iz blizine glavnog grada Sjeverne Koreje Pjongjanga, saopštili su vojni šefovi u Seulu. Dostigao je visinu od 6.100 km na uzdignutoj putanji i prešao 1.000 km, dostigavši brzinu od 22 maha, saopštila je vojska Južne Koreje.

Uzdignuta putanja znači da projektil leti mnogo više u svemir, ali na kraćoj udaljenosti nego što bi bila ispaljena na normalnoj putanji. Međutim, japanski ministar odbrane Yasukazu Hamada rekao je da je raketa imala dovoljan domet da stigne do SAD.

– Na osnovu proračuna koji uzimaju u obzir putanju, balistička raketa je ovoga puta mogla imati domet od 15.000 kilometara, u zavisnosti od težine bojeve glave, a ako je to slučaj, to znači da je kopno SAD bilo u njenom dometu – rekao je.

– Rekli smo Pjongjangu da apsolutno ne možemo da tolerišemo takve akcije – rekao je Kishida novinarima na Tajlandu. Obrazac Sjeverne Koreje posljednjih mjeseci bio je da lansira rakete kao odgovor na američku vojnu aktivnost oko Korejskog poluostrva, prenosi Slobodna Evropa.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje