Subota, 4. Februara 2023.
Tuzlanski.ba logo

Pješčana oluja na sjeveru Kine

Preuzmite sliku

Pješčana oluja protutnjala je danas velikim dijelom sjevera Kine, uključujući Peking, obojivši nebo u žuto i smanjujući vidljivost.

Gradski meteorološki centar izdao je jutros plavo upozorenje na pješčane oluje, predviđajući za glavni grad vjetrove koji nose pijesak i prašinu, izvještava Xinhua.

Mnogi pješaci u centru Pekinga su stavili zaštitne maske.

Prema podacima pekinškog Općinskog centra za praćenje zagađenja, većina mjernih stanica u gradu pokazale su više od 1.000 mikrograma po kubnom metru zagađujućih čestica PM10 i više od 400 mikrograma po kubnom metru čestica PM2.5 u četvrtak u podne.

Vidljivost u mnogim dijelovima Pekinga je smanjena na jedan kilometar, a očekuje se da će se nastaviti pogoršavati. Susjedna općina Tianjin također je pogođena pijeskom i prašinom koji su pomračili nebo i usporili saobraćaj. Prema prognostičaru meteorološke stanice u Tianjinu, očekuje se da će se pješčana oluja raščistiti u noći u petak.

Dijelovi Pekinga, kao i pokrajine Gansu, Hebei, Heilonkjiang, Jilin, Shaanxi i Shanxi, te autonomne regije Unutrašnja Mongolija, Ningxia i Xinjiang, od četvrtka do petka će biti pogođene pješčanim olujama, saopćio je Državni meteorološki centar.

Zhu Jiang, direktor Instituta za meteorologiju Akademije nauka, kazao je da su pješčane oluje nastale u Mongoliji.
Kina ima sistem upozorenja na vremenske nepogode koji se sastoji od četiri boje, crvena je najozbiljnija, slijede je narandžasta, žuta i plava. (Fena)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , , ,