Subota, 23. Januara 2021.
Tuzlanski.ba logo

Pfizerova vakcina dobila sjajne ocjene američkog regulatora, efikasna već nakon prve doze

Preuzmite sliku

Vakcina protiv koronavirusa koju su razvile kompanije Pfizer i BioNTech daje pozitivne rezultate već nakon prve doze, navodi se u analizi koju je objavila Američka uprava za hranu i lijekove (FDA). Kako ističu iz FDA, ova vakcina je izuzetno efikasna, zbog čega su joj dali ocjenu “A+”.

Analiza FDA dolazi neposredno prije važnog sastanka neovisnih naučnih savjetnika u četvrtak ove sedmice, a koji će dati svoje preporuke da li FDA treba odobriti upotrebu vakcine ili ne. Analiza na 53 stranice ustvari će koristiti savjetodavnoj grupi naučnika prilikom donošenja preporuka.

Ukoliko FDA odobri upotrebu Pfizerove i BioNTechove vakcine, to bi omogućilo nekim ljudima da prime vakcinu iako je i dalje u fazi detaljnih kliničkih ispitivanja, piše CNBC.

Kako stvari trenutno stoje, velike su šanse da će FDA odobriti vakcinu s obzirom da se u analizi navodi da “nisu utvrđeni posebni sigurnosni problemi koji bi spriječili odobravanje vakcine za hitnu upotrebu”.

Analiza je također potvrdila da je vakcina efikasna među svim starosnim skupinama, spolovima, rasnim i etničkim skupinama, ali i među osobama s popratnim bolestima koje se smatraju visokorizičnim skupinama stanovništva.

Pfizerova i BioNTechova vakcina također je efikasna u prevenciji od koronavirusa već nakon prve doze, rekao je za New York Times William Gruber, viši potpredsjednik kliničkog istraživanja i razvoja vakcine. Međutim, Gruber ističe da su potrebne dvije doze za maksimalnu zaštitu.

Prema analizi FDA, ova vakcina dolazi s određenim blažim nuspojavama koje uključuju umor, glavobolju, bolove u mišićima, groznicu, bolove u zglobovima i reakcije na mjestu uboda. Ipak, ozbiljne neželjene reakcije bile su rijetke među ispitanicima.

Ukoliko naučni savjetnici u četvrtak ponude povoljne preporuke za odobravanje cjepiva, FDA bi mogla krenuti s distribucijom vakcine već ovog vikenda, navodi Wall Street Journal.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje