Subota, 18. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Pfizer i BioNTech testiraju vakcinu protiv COVID-a na trudnicama

Preuzmite sliku

Trudnice su pod većim rizikom od razvoja teškog oblika COVID-a 19.

Pfizer Inc i BioNTech započeli su međunarodno istraživanje sa 4.000 učesnica kako bi procijenili sigurnost i efikasnost svoje vakcine protiv COVIDA-a 19 kod zdravih trudnica, saopćile su kompanije, prenosi Hina pozivajući se na Reuters.

Trudnice su pod većim rizikom od razvoja teškog oblika COVID-a 19, a mnogi su zdravstveni radnici rekli kako neke žene u visoko rizičnim profesijama uzimaju vakcine protiv korona virusa čak i bez dokaza da je ona za njih sigurna.

Prošle sedmice je američki Nacionalni institut za zdravlje pozvao na veće uključivanje trudnica i dojilja u istraživanje vakcina protiv COVID-a 19.

Bioetičari, stručnjaci za vakcine i zdravlje majki godinama su tvrdili kako bi trudnice trebale biti rano uključene u ispitivanja pandemijskih vakcina tako da ne bi trebale čekati dugo nakon što im se dokaže efikasnost za opću populaciju.

Ipak, trudnice su isključene iz velikih američkih ispitivanja za dobivanje odobrenja za hitnu upotrebu vakcina protiv COVID-a 19. Proizvođači lijekova rekli su da prvo trebaju osigurati sigurnije i efikasnije vakcine za opću populaciju.

Testiranje u nekoliko država

U Sjedinjenim Američkim Državama regulatori zahtijevaju od proizvođača lijekova da provedu sigurnosna istraživanja na trudnim životinjama prije testiranja vakcina na trudnicama kako bi bili sigurni da ne štete fetusu te da ne mogu dovesti do pobačaja. Firme su navele da ta istraživanja nisu otkrila nove rizike.

Trudnice u SAD-u već su dobile prve doze cjepiva, objavile su kompanije.

Nova istraživanja testirat će trudnice u dobi od 18 godina i više u SAD-u, Kanadi, Argentini, Brazilu, Čileu, Mozambiku, JAR-u, Velikoj Britaniji i Španiji.

Žene će primiti vakcinu između 24 i 34 sedmice trudnoće, a uzet će dvije doze u razmaku od 21 dan, kao što se radilo i u većem kliničkom ispitivanju.

Ubrzo nakon porođaja učesnice koje dobiju placebo u ispitivanju imat će priliku dobiti pravu vakcinu, navodi se. (Agencije)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje