Subota, 6. Juna 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Performans u centru Sydneyja: Ako ne biste pojeli psa, zašto jedete jagnje? (FOTO)

Veganski aktivisti u Australiji optuženi su za “plašenje školaraca nakon što su ‘roštiljali’ psa usred prometne ulice u znak protesta protiv konzumiranja mesa.

Uskoro će Australci raspaliti roštilj za praznik u Australiji, ali nakon protesta koji je izazvao razmišljanje u užurbanom centru Sidneja, oni možda preispituju šta će kuhati ove godine.

Pobornici PETA-e su odveli u Pitt Street Mall na roštiljanje “psa” preko bannera na kojem je pisalo: “Ako ne biste pojeli psa, zašto jedete jagnje?” Budi Vegan!

Naravno, “pas” je bio samo pokretač, ali ideja pasa na roštilju opravdano izaziva bijes među Australcima. U međuvremenu, milioni drugih podjednako osetljivih i inteligentnih životinja prisiljeni su da trpe strašne patnje kada se uzgajaju, odgajaju i ubijaju za mesnu industriju.

Dodaju kako je to forma diskriminacije koja se temelji na vrsti i da poput svih drugih vrsta diskriminacije ne može biti opravdana. “Kao ljudi, instinktivno imamo empatiju prema životinjama, ali učili smo da je u redu porobiti i jesti neke od njih, bez razmišljanja o tome ko su one kao pojedinci.”

U mesnoj industriji, jagnjad se odvajaju od majki koje vole… da budu upakovane u prljave kamione za klaonicu, grla mnogih pilića se režu dok su još uvijek svjesni, prasad se kastrira i repovi se odsijeku bez bolova i krave su zarobljene godinama u ciklusu trudnoća, rođenja i ukradenih beba.

 

Dok ljudi obično smatraju da su psi lojalni drugovi, sa svojim ličnostima, ovce, kokoši, svinje i krave koje su isječene na komade veličine ljudskog uha, jednako su kao i osjećaj i ljubav

Performans je izveden u centru Sydneyja dok se milioni Australaca pripremaju za proslavu Dana Australije, koji svake godine slave 26. januara, a ove godine pada u subotu. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,