Srijeda, 17. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Pentagon dostavio Bijeloj kući plan intenziviranja borbe protiv ISIS-a

Preuzmite sliku

Glasnogovornik američkog Ministarstva odbrane Jeff Davis saopćio je da je Bijeloj kući dostavljena prvu verziju plana intenziviranja borbe protiv terorističke organizacije ISIS kojeg je ranije američki predsjednik Donald Trump zatražio od Pentagona, javlja Anadolu Agency (AA).

Davis je kazao kako je riječ o radnoj verziji plana i kako će američki ministar odbrane Jim Mattis već danas zvaničnicima Bijele kuće održati brifing i upoznati ih sa tim dokumentom.

Ne otkrivajući detalje sadržaja, Davis je kazao kako je prva verzija plana pobjede nad ISIS-om urađena.

“Kao i ranije želim naglasiti tri stvari. Ovo je radna verzija plana izrađena po naredbi predsjednika i okvir je šireg plana borbe protiv terorizma. Drugo, ovo je plan koji ne uključuje samo vojne segmente borbe, već se radi o planu koji se odnosi i koji je rađen u saradnji sa svim finansijskim, diplomatskim, obavještajnim i drugim institucijama. Treće, nije ovo plan borbe protiv ISIS-a u Siriji i Iraku, već plan globalne pobjede nad tom terorističkom organizacijom“, kazao je Davis.

Naglasivši da će sadržaj plana ostati tajan, Davis je kazao da on uključuje i angažman diplomatske misije i saradnju sa svim regionalnim faktorima, uključujući Tursku i Rusiju.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , , ,