Subota, 21. Maja 2022.
Tuzlanski.ba logo

Peking zatvorio 40 metro stanica i 158 autobuskih linija

Preuzmite sliku

Sa nekoliko desetina novih slučajeva dnevno, Peking pokušava da izbjegne potpuni lockdown, kao što je Šangaj to pokušao u početku.

Peking je zatvorio 40 metro stanica, odnosno deset posto iz cijele podzemne mreže, kao i mnoštvo autobuskih linija, u nastojanju da zaustavi širenje korone i izbjegne scenario iz Šangaja, gdje se milioni stanovnika nalaze u striktnom lockdownu duže od mjesec dana, prenosi Tanjug.

Ukinuto je i 158 autobuskih linija, a većina od njih se nalazi u dijelu Chaoyang, epicentru pekingškog žarišta, prenio je Reuters.

Sa nekoliko desetina novih slučajeva dnevno, Peking pokušava da izbjegne potpuni lockdown, kao što je Šangaj to pokušao u početku.

Glavni grad od 22 miliona stanovnika je zatvorio škole i brojne kompanije, kao i stambene zgrade u visokorizičnim oblastima, dok mnogi ljudi prave zalihe osnovnih životnih namirnica, za slučaj potpunog zatvaranja.

U Šangaju se nazire kraj lockdowna

U 12 od 16 okruga u Pekingu se sprovodi drugi od tri planirana masovna testiranja ove nedjelje, nakon tri masovna testiranja prošle sedmice.

U Šangaju, dodaje Reuters, ne nazire se kraj lockdowna.

Najveći grad Kine i finansijski centar i dalje ne dozvoljava većini stanovnika da izađe iz svojih domova, ali su neki ipak imali korist od blagog ublažavanja od nedjelje, pošto je dozvoljeno jednom članu domaćinstva da izađe u kratku šetnju i nakupuje namirnice u supermarketima.

Prema najnovijim podacima, u Šangaju, gradu od 25 miliona stanovnika, su otkrivena 63 nova slučaja u mjestima gdje nema striktnog lockdowna, što ukazuje da grad ima način da dođe do cilja, a to je nekoliko dana bez ijednog slučaja, kako bi mjere mogle da se ublaže postepeno.

I u gradu Zhengzhou, gdje živi 12,6 miliona ljudi, u utorak uveče uveden je lockdown.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , ,