Subota, 4. Februara 2023.
Tuzlanski.ba logo

Peking osudio COVID mjere koje brojne zemlje uvode putnicima iz Kine

Preuzmite sliku

Vlasti Kine osudile su brojne mjere vezane uz COVID-19 koje je nekoliko zemalja poduzelo protiv putnika iz najmnogoljudnije zemlje svijeta, javlja Anadolu Agency (AA).

“Čvrsto se protivimo praksi manipuliranja mjerama za prevenciju i kontrolu pandemije radi postizanja političkih ciljeva i poduzet ćemo odgovarajuće mjere prema načelu reciprociteta”, rekla je glasnogovornica kineskog Ministarstva vanjskih poslova Mao Ning na konferenciji za novinare u Pekingu.

Mao je rekla da su ova ograničenja nametnuta samo putnicima iz Kine neprihvatljiva, budući da, kako je kazala, tom odgovoru na kontrolu pandemije nedostaje znanstvena vrijednost.

Reakcija Pekinga dolazi nakon što su Japan, SAD, Italija, Malezija, Španjolska, Maroko, Katar, Kanada, Južna Koreja i Tajvan najavili da od putnika koji dolaze iz Kine zahtijevaju negativne testove na COVID-19.

Ti potezi su u suprotnosti s odlukom Pekinga da ukine obaveznu karantenu za sve posjetitelje počevši od 8. januara.

Kina se suočava s eksplozivnim porastom infekcija nakon što je prošlog mjeseca odustala od svoje stroge politike “Zero-COVID-19“, nakon nemira i protesta u brojnim dijelovima zemlje.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , , ,