Subota, 31. Jula 2021.
Tuzlanski.ba logo

Peking odbacuje optužbe: Nije istina da smo kasnili s informacijama o koronavirusu

Preuzmite sliku

Peking je u srijedu poručio da su novinski izvještaji, prema kojima je Kina zakašnjelo podijelila informacije o covidu-19 s WHO-om, u potpunosti neistiniti.

Glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova Zhao Lijian na novinskoj je konferenciji odgovorio na tvrdnju američkih medija prema kojoj je Svjetska zdravstvena organizacija bila frustrirana značajno odgođenim dijeljenjem informacija o epidemiji koronavirusa, tijekom prve faze epidemije u Kini, piše Hina.

Snimci kažu drugačije

Mediji su javili da su snimci s internih sastanaka u WHO-u pokazale da je ta agencija UN-a jedva dobila od Kine nužne informacije na početku pandemije koronavirusa, što je u suprotnosti s prvobitnim pohvalama koje je Svjetska zdravstvena organizacija uputila Pekingu.

Snimci s tog sastanka prikazuju dužnosnike kako se 6. januara žale da Peking ne dijeli s ostatkom svijeta podatke potrebne da bi se procijenio rizik koji virus predstavlja za ostatak svijeta.

Kina je tek 20. januara priznala da je koronavirus zarazan, a 30. januara WHO je proglasio globalnu opasnost.

Trump raskinuo odnose s WHO-om jer, kako kaže, tu organizaciju kontroliše Kina

Međunarodna zajednica sve je više nezadovoljna kineskom reakcijom na koronavirus.

Covidom-19 dosad je u svijetu zaraženo gotovo 6,4 miliona ljudi, a umrlo je 380.000.

Tajvan je u martu objavio da su upozorili WHO još krajem decembra da postoje dokazi o prijenosu koronavirusa s čovjeka na čovjeka, a WHO je sredinom januara objavio na Twitteru da istraga kineskih vlasti pokazuje da ne postoje dokazi o takvom prijenosu bolesti.

Donald Trump je obustavio američke odnose s WHO-om jer, kako kaže, tu organizaciju kontroliše Kina. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje