Subota, 2. Decembra 2023.
Tuzlanski.ba logo

Parlament Južnoafričke Republike izglasao zatvaranje izraelske ambasade

Preuzmite sliku

Parlament Južnoafričke Republike izglasao je danas odluku za zatvaranje izraelske ambasade u glavnom gradu Pretoriji i obustavu diplomatskih veza sa Tel Avivom, javlja Anadolu.

Prijedlog odluke je prošle sedmice predstavila treća po veličini opoziciona stranka Borci za ekonomsku slobodu (EFF), a usvojen je sa 248 glasova za i 91 protiv.

Glavna opoziciona Demokratska alijansa (DA), Afrička kršćanska demokratska partija (ACDP) i nekoliko drugih stranaka glasali su protiv prijedloga, koji je ipak prošao uz podršku vladajuće stranke Afričkog nacionalnog kongresa (ANC).

“Izraelska ambasada bi trebala ostati zatvorena dok ne pristanu na prekid vatre“, rekla je u utorak šefica ANC-a u parlamentu Pemmy Majodina.

Ona je kazala da rat koji je u toku nije vjerski rat, a u Sali parlamenta su uzvikivani i slogani “Slobodna Palestina“.

Južna Afrika je nedavno povukla sve svoje diplomate iz Tel Aviva radi konsultacija u vezi sa izraelskim napadom na Gazu.

“Genocid pod nadzorom međunarodne zajednice ne može se tolerirati. Još jedan holokaust u istoriji čovječanstva nije prihvatljiv“, izjavio je ranije ovog mjeseca ministar u Predsjedništvu Khumbudzo Ntshavheni.

 

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje