Srijeda, 22. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Paralelni protesti radikalnih desničara i antirasista u Melbourneu

Preuzmite sliku

U australskom gradu Melbourneu održani su antimuslimanski i antimigrantski protesti radikalnih desničarskih grupa, ali i paralelni skup grupa koje se protive tim radikalnim stavovima, javlja Anadolu Agency (AA).

Radikalni desničari najavili su da će proteste održati ispred zgrade regionalnog parlamenta Victorije, ali su ih u tome spriječili demonstranti koji se protive antimuslimanskim i antimigrantskim stavovima, a koji su na plato ispred parlamenta stigli prije desničara.

Radikalne grupe su se potom okupile i protestirale na platou ispred Melnburškog muzeja.

Paralelni protesti održani su uz pojačane mjere sigurnosti, a u nekoliko navrata je došlo do naguravanja između demonstranata i policije koja je sprječavala da suprotstavljene grupe dođu u direktni kontakt.

Policija je lišila slobode jednog demonstranata koji je zapalio australsku zastavu i napao novinare koji su pratili proteste.

Učesnici antirasističkog skupa isped parlamenta su poručili da neće dozvoliti da se pod izgovorom mržnje prema muslimanima i migrantima u Melbourneu održavaju rasistički protesti radikalnih desničara.

Uz slogane “Dobrodošli muslimani i migranti“, “Ne, rasizmu i rasistima“, demonstranti su mirnom protestnom šetnjom od kompleksa parlamenta održala povorku do centra grada.

“Ovo je važan dan. Radikalni desničari su namjeravali da šetnjom i protestima na ulicama Melbournea siju rasizam, strah i mržnju. Međutim, stotine građana se okupilo i kazalo da se to ovdje ne može desiti. Stvarno je lijepo vidjeti ovakvu reakciju“, izjavio je jedan od organizatora antirasističkog skupa Gerome Small. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,