Petak, 28. Januara 2022.
Tuzlanski.ba logo

Papa pozvao homoseksualce među sveštenicima da poštuju celibat: Bolje je da odu iz svešteničke službe nego da žive dvostruki život

Preuzmite sliku

Muškarci s duboko ukorjenjenim homoseksualnim sklonostima ne bi smjeli da budu primljeni u svešteničke redove, a sveštenicima koji su aktivni homoseksualci bilo bi bolje da odu iz Crkve nego da vode dvostruki život, poručio je papa Franja u novoj knjizi.

Papa je svoj stav kazao u dugom intervjuu sa španskim sveštenikom Fernando Pradom objavljenim u knjizi “Snaga poziva”, u kojem govori o izazovima života u Crkvi danas.

Knjiga bi trebalo da bude objavljena sljedeće nedelje na nekoliko jezika.

Papa je rekao da ga homoseksualnost u Crkvi “zabrinjava”.

“Pitanje homoseksualnosti je jako ozbiljno, rekao je, dodajući da oni kojima je povjerena dužnost da pripremaju muškarce za sveštenike moraju biti sigurni da su kandidati “humano i emocionalno zreli”. To se odnosi i na žene koje žele da postanu časne sestre.

U Katoličkoj crkvi sveštenici i časne sestre moraju da se zavjetuju na celibat.

Crkva uči da homoseksualne sklonosti nisu grijeh same po sebi, ali djela jesu.

Franja je rekao da “tome nema mjesta” u životima sveštenika i časnih sestara.

Pozvao je homoseksualce i lezbejke među sveštenicima i časnim sestrama da poštuju celibat i ponašaju se odgovorno kako bi izjbegli skandale. “Bolje je da odu iz svešteničke službe ili posvećenog života nego da žive dvostruki život”, rekao je.

Intervju je vođen sredinom augusta. Manje od dvije nedelje kasnije, 26. augusta, nadbiskup Karlo Marija Vigano, bivši vatikanski ambasador u SAD, izazvao je velik skandal kazavši da u Vatikanu postoji “homoseksualna mreža”, čiji se članovi međusobno pomažu u napredovanju u Crkvi.

Također je optužio papu da je ignorisao slučaj bivšeg američkog kardinala Teodora Mekerika (88) optuženog za seksualno zlostavljanje učenike katoličke škole, prenosi B92. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje