Utorak, 28. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Papa: Posjedovanje nuklearnog oružja izopačeno i neodrživo

Preuzmite sliku

Papa Franjo, govoreći u Nagasakiju, jednom od samo dva grada pogođena atomskom bombom u historiji, pozvao je na ukidanje nuklearnog oružja, rekavši kako je njegovo puko posjedovanje izopačeno i neodrživo.

“Posjedovanje nuklearnog i drugog oružja za masovno uništenje nije odgovor na čežnju za mirom”, rekao je on u poruci u Nagasakiju u Parku hipocentra atomske bombe, mjestu detonacije bombe koju su Sjedinjene Američke Države bacile 9. augusta 1945. godine, trenutno usmrtivši 27.000 ljudi, prenosi Hina.

“Naš je svijet obilježen perverznom dihotomijom koja pokušava obraniti i osigurati stabilnost i mir putem lažnog osjećaja sigurnosti potpomognutim mentalitetom straha i nepovjerenja”, kazao je papa.

“Mir i međunarodna stabilnost nespojivi su s pokušajima stvaranja straha od zajedničkog uništenja ili prijetnje totalnim istrebljenjem”, rekao je.

Nagasaki je bio drugi grad na koji je bačena atomska bomba za vrijeme Drugog svjetskog rata.

Kasnije danas, papa bi trebao posjetiti Hirošimu, poprište prve eksplozije, u kojoj je na mjestu ubijeno blizu 78.000 ljudi.

Približno 400.000 drugih umrlo je na kraju od radijacijskih bolesti i povreda uzrokovanih dvjema bombama koje je Amerika bacila u nastojanju da privede rat kraju. (AJB|Agencije)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje