Srijeda, 21. August 2019.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Papa izrazio protivljenje da žene budu sveštenice

Poglavar Rimokatoličke crkve Franja izrazio je danas protivljenje da žene budu sveštenice, rekavši da je “posljednju riječ” o tom pitanju iznio papa Jovan Pavle Drugi i da nisu predviđene nikakve promjene.

Završavajući posjetu Švedskoj, gdje luteransku crkvu vodi žena, papa je upitan da ći će Rimokatolička crkva omogućiti ženama da budu sveštenici, javlja Agencija Beta.

“Posljednja riječ je bila jasna i izrekao ju je Sveti Jovan Pavle Drugi, i to ostaje. To ostaje”, rekao je Franja.

Jovan Pavle Drugi je u apostolskom pismu 1994. godine odbacio pitanje imenovanja žena kao sveštenika, navodeći da “Crkva nema vlast da povjerava sveštenstvo ženama i da je ta odluka konačna za sve vjernike Crkve”.

Papa Franja je boravio u posjeti Švedskoj, gdje je sa velikodostojnicima Luteranske crkve učestvovati u obilježavanju 500. godišnjice protestantske Reformacije.

Franjo i predsjednik Luteranske svjetske federacije Munib Junan potpisali su u ponedjeljak u Švedskoj zajedničku izjavu kojom se obavezuju da će unaprijediti odnose rimokatolika i luterana.

Ova posjeta posebno je značajna imajući u vidu da je jezuitski red, čiji je član bio i sam papa Franja, osnovani upravo radi odbrane rimokatoličke vjere od protestantskih reformatora.

Reformacija je počela 1517. godine kada je Martin Luther okačio na vrata katedrale u Vitenbergu i stavio na javnu raspravu 95 teza o reformi crkve. Luther se protivio korupciji u crkvi, posebno praksi prodaje oprosta (indulgencija) da bi se smanjila kazna za grijehe.

Papa Lav Deseti ekskomunicirao je Martina Luthera, ali crkva nije mogla da zaustavi širenje njegovog učenja u sjevernoj Evropi, što je dovelo do vjerskih ratova koji su trajali decenijama.

Protestantizam je uz rimokatolicizam i pravoslavlje jedna od tri dominante struje u hrišćanstvu, a luteranizam je jedna od glavnih grana protestantizma. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,