Četvrtak, 5. Avgusta 2021.
Tuzlanski.ba logo

Papa Franjo prvi put koristio riječ Rohingya

Preuzmite sliku

Poglavar Rimokatoličke crkve papa Franjo je, tokom susreta s arakanskim muslimanima u Bangladešu, prvi put izgovorio riječ “Rohingya”, naziv manjinske etničke skupine u Mijanmaru.

Papa Franjo je u izjavama tokom boravka u Mijanmaru i Bangladešu izbjegavao riječ “Rohingya” koristeći termin “izbjeglice iz Arakana”. Međutim, tu riječ je izgovorio tokom susreta sa 16 arakanskih muslimana koji se nalaze u izbjeglištvu u Bangladešu.

Posjetio je izbjeglice u kampu u Cox's Bazaru i rukovao se s njima i uz pomoć prevodioca saslušao njihove priče. Izvinjavao se zbog “neodlučnosti svijeta” u vezi njihove teške situacije.

“Možda za vas ne možemo da uradimo mnogo, ali u našim srcima ima mjesta za vašu tragediju”, kazao je papa Franjo.

U okviru posjete Mijanmaru papa Franjo se sastao sa šeficom diplomacije i de facto čelnicom te zemlje Aung San Suu Kyi, ali tokom susreta nije pomenuo nasilje kojem su izloženi pripadnici muslimanske manjine u toj zemlji.

Duhovni vođa 1,2 milijarde katolika u svijetu dočekan je u četvrtak s crvenim tepihom na Međunarodnom aerodromu Hazrat Shahjalal. Pozdravio ga je Abdul Hamid, predsjednik Bangladeša. Nakon toga papa Franjo je posjetio Memorijal nacionalnih mučenika, spomenik podignut u znak sjećanja na sve koji su se žrtvovali u Oslobodilačkom ratu 1971. godine.

Arakanski muslimani Rohingye su već godinama najugroženija etnička manjina u svijetu, a od 25. augusta se suočavaju s novim valom nasilja u mijanmarskoj regiji Arakan. Pod izgovorom borbe protiv militantnih grupa, mijanmarska vojska je porušila najmanje 300 muslimanskih sela iz kojih je više od 620.000 mještana primorano na bijeg ka susjednom Bangladešu.

U posljednjim izvještajima Ujedinjenih nacija se navodi da nasilje u Mijanmaru ima sve naznake zločina protiv čovječnosti. (AA)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,