Ponedjeljak, 26. Jula 2021.
Tuzlanski.ba logo

Papa Franjo provest će još nekoliko dana u bolnici radi rehabilitacije

Preuzmite sliku

Papa Franjo provest će još nekoliko dana u bolnici nakon operacije na crijevu koja mu je urađena 4. jula kako bi se optimizirao njegov oporavak, rehabilitacijski tretman i terapija, saopćio je Vatikan u ponedjeljak.

Vatikan je prvobitno saopćio da će Franjo biti otpušten iz poliklinike Gemelli krajem prošle sedmice. U posljednjem ažuriranom izvještaju o njegovom stanju, Vatikan je saopćio da je on dovršio postoperativni tretman, ali da će „ostati još nekoliko dana da optimizira medicinsku i rehabilitacijsku terapiju“.

Hirurzi su odstranili polovinu Franjinog debelog crijeva 4. jula zbog onoga što su liječnici nazvali ozbiljnim suženjem crijeva. Osamdesetčetverogodišnji Papa pojavio se u nedjelju prvi put u javnosti nakon operacije, izgledajući u dobroj formi dok je održavao sedmičnu molitvu s desetog sprata bolničkog balkona. Iskoristio je tu priliku da pozove na besplatnu zdravstvenu zaštitu za sviju.

Franjo ima razloga da danas bude dobrog raspoloženja – njegova rodna Argentina pobijedila je Brazil 1 0 i osvojila je Copa America, dok je njegova druga domovina Italija osvojila Evropsko prvenstvo nakon pobjede nad Engleskom zahvaljujući boljem izvođenju penala u nedjelju navečer, piše Reuters.

Vatikan je saopćio da je Papa, koji je odrastao kao navijač Kluba San Lorenzo iz Buenos Airesa, „podijelio radost“ zbog pobjede oba nacionalna tima i ponovio je svoju vjeru u značaj sportskih vrijednosti i potrebu prihvaćanja svakog ishoda, uključujući i poraz.

“Samo na taj način, suprotstavljajući se životnim nedaćama, možete se uvijek staviti u situaciju da igrate, borite se bez odustajanja, s nadom i vjerom“, navodi Vatikan u saopćenju Franjine riječi.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,