Ponedjeljak, 30. Januara 2023.
Tuzlanski.ba logo

Papa Franjo proslavio 86. rođendan

Preuzmite sliku

Papa Franjo u subotu je obilježio 86. rođendan nagradivši tri osobe koje se bave dobrotvornim radom, uključujući beskućnika koji ostalim stanovnicima ulice daje dio milostinje koju prima.

Papa je trojci dao nagradu Majke Tereze kao priznanje za njihove različite oblike milosrđa. Časna sestra, koja je umrla 1997. godine, radila je među najsiromašnijim ljudima u Indiji i osnovala Misionare ljubavi.

Vatikan je beskućnika identificirao samo po imenu Gian Piero i imenu ulice Wué. Drugi dvoje nagrađenih su franjevačka redovnica Hanna Jallouf, Sirijka koja radi u svojoj zemlji, i italijanski industrijalac Silvano Pedrollo za svoj rad na izgradnji škola i uvođenju čiste vode za piće siromašnima u zemljama u razvoju.

Franjo im je na ceremoniji u Vatikanu dao nagradu, mali globus svijeta u kockastom okviru sa slikom Majke Tereze koja drži dijete. Papa je na ceremoniji beskućniku poljubio ruku, a jedna od časnih sestara reda koji je osnovala Majka Tereza stavila je papi vijenac od cvijeća oko vrata.

Na odvojenoj audijenciji, rimski sjemeništarci su mu poklonili tortu. Nisu planirane nikakve druge posebne rođendanske proslave.

Franjo je rođen kao Jorge Mario Bergoglio u Buenos Airesu 1936. Sljedećeg marta obilježit će 10. godišnjicu svog izbora za poglavara Rimokatoličke crkve od 1,3 milijarde vjernika, prenosi Reuters.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , ,