Nedjelja, 5. Decembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Panika u Pfizeru: Radnica ukrala podatke o vakcini protiv korone

Preuzmite sliku

Pfizer je tužio dugogodišnju radnicu zbog navodne krađe “velikog broja” povjerljivih dokumenata, uključujući i one povezane sa vakcinom protiv korone.

U tužbi koja je podnesena u utorak u saveznom sudu u San Diegu, Pfizer je rekao da je riječ o radnici Chun Xiao Li, koja je prekršila svoj ugovor o povjerljivosti prebacivši više od 12.000 datoteka, bez dozvole, na svoje lične račune i uređaje sa svog poslovnog lap-topa.

“Zbog velikog broja dokumenata koje je gospođa Li nezakonito prisvojila, Pfizer tek treba da utvrdi obim poslovnih tajni i povjerljivih informacija koje ona posjeduje”, saopštila je kompanija.

Navodni ukradeni materijali uključuju “priručnik” od 24. septembra koji sadrži interne procjene i preporuke o Pfizer-BioNTech vakcini protiv virusa korona, zatim Fajzerov odnos sa njemačkim partnerom za vakcine, kao i prezentacije povezane s antitijelima protiv raka.

Iz kompanije Pfizer je rečeno da je Li, koja je bila pomoćnica direktora za statistiku, u više navrata pokušavala da prikrije tragove onoga šta je uradila. Takođe se navodi, da je okrivljena ombanula Pfizer o tome šta je uzela, kako je to uzela, kada i zašto je to učinila i gdje se nalaze ukradeni podaci.

Navedeno je i da je Li u kompaniji radila 15 godina, ali da je skoro primila ponudu za novi posao u kompaniji “Ksenkor Inc.”, kalifornijskoj kompaniji koja se fokusira na liječenje raka i autoimunih bolesti.

Iz Pfizera su naveli i da se njihova kompanija suočava s velikim problemom – da konkurenti pokušavaju da im preotmu zaposlene tokom cijele ove godine.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,