Srijeda, 17. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Palestinska porodica u Gazi čuva tradiciju ručnog tkanja vunenih ćilima

Preuzmite sliku

Uprkos negativnim uvjetima koje je prije 16 godina donijela izraelska blokada, palestinska porodica Al-Sawaf nastoji u Gazi održati u životu tradicionalnu proizvodnju ručno tkanih vunenih tepiha, koja se generacijama odvija u njihovoj radionici, javlja Anadolu Agency (AA).

Iako je pojas Gaze udaljen oko sat i po vožnje cestom od velikih gradova kao što su Jerusalem (Al-Quds) i Tel Aviv, ta enklava je i dalje teritorijalno i psihološki izolirana od ostatka historijske palestinske zemlje.

Gaza zbog ograničenja prolaza ljudi i robe ne može iskoristiti ni blizinu između nje i susjednog Egipta, koji ima više od 100 miliona stanovnika.

U Gazi, koja je gotovo odvojeni svijet u kojem su društveno-ekonomske mogućnosti izuzetno ograničene, porodica Savwaf generacijama pokušava nastaviti s proizvodnjom ručno rađenih tepiha, uprkos nedostatku turističke mobilnosti i mogućnosti izvoza.

U skromnoj radionici, koja na prvi pogled neće privući pažnju prolaznika, nalazi se nekoliko stotina ručno rađenih tepiha i ćilima različitog dizajna i veličina.

Umijeće prenošeno s koljena na koljeno

I prezime porodice Sawaf usko je povezano sa zanatom kojim se bave, u prevodu znači vuna ili trgovac vunom.

Dok drugi članovi porodice tkaju tepihe u radionici, 77-godišnji Mahmud es-Sawaf vodi prodaju ćilima u prodavnici pored radionice. On je za AA izjavio da se ovim zanimanjem porodica bavi tri ili četiri stoljeća.

“Moj otac, moj djed, njegov otac i tako dalje su uvijek bili u ovoj profesiji. To je drevna profesija koja se nasljeđuje s koljena na koljeno“, rekao je on.

Ističući privrženost i ljubav prema porodičnom poslu, Sawaf je rekao da su odlučni da očuvaju tu tradiciju.

“Razvijali smo ovaj posao i sada imamo i neke ilustrovane i geometrijske uzorke koji su prikladni za današnje vrijeme i odgovaraju zahtjevima kupaca“, kazao je trgovac iz Gaze.

Ručno rađeni proizvodi nemaju turistički potencijal

Sawaf je kazao da su u Gazi, gdje je kupovna moć lokalnog stanovništva niska, njihovi kupci uglavnom strani uposlenici međunarodnih nevladinih organizacija koji djeluju u toj enklavi, a kao što su UNDP (Razvojni program Ujedinjenih nacija), Međunarodni Crveni križ i Ljekari bez granica (MSF).

“Hvala Bogu da uopće nastavljamo sa radom. Zaposleni u nekim stranim institucijama znaju za našu radnju i dolaze kod nas. Oni vole naše proizvode, a mi se trudimo da zadovoljimo te kupce. Ekonomska situacija građana je veoma slaba“, kazao je on.

Naglasio je da su njihovi proizvodi privlačni za turizam, ali da zbog izraelske blokade ne dolaze turisti u Gazu.

“Cijene proizvoda u radnji su također vrlo atraktivne u odnosu na van. Ručno rađeni vuneni tepih srednje veličine možete kupiti u ovoj radnji u Gazi po cijeni večere za dvoje u običnom restoranu u Jerusalimu (Al-Qudsu)“, kazao je Sawaf i dodao da se cijene ćilima kreću otprilike od dva do deset eura po kvadratu.

Nekada su i Jevreji dolazili u kupovinu tepiha u Gazu

Navodeći da je period prije izraelske okupacije palestinskih teritorija bio znatno drugačiji, Sawaf je rekao da su nekada putevi bili otvoreni i da su i Jevreji dolazili i kupovali u Gazi.

“Prodavali smo zaista dobro. Bilo je turizma, dolazili su stranci. Prije okupacije naša trgovina se bazirala na izvozu u Saudijsku Arabiju i Liban“, zaključio je Sawaf.

Sawaf je i dalje optimističan i ne gubi nadu u Boga te je kazao da mu je želja da zanat tkanja ćilima prenesu i populariziraju među više mladih osoba u Gazi.

Gaza je od 2006. godine pod potpunom kopnenom, pomorskom i zračnom blokadom Izraela. Na površini od 365 kvadratnih kilometara živi oko dva miliona stanovnika. Prema posljednjim izvještajima Ujedinjenih nacija, više od 65 posto populacije u Gazi živi ispod granice siromaštva, a nezaposlenost je veća od 60 posto.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje